Vad är en Triquetra?

En triquetra är en tre trekantig form som används som en symbol i många kulturer, allt från traditionella kristendomen till hedniska keltiska traditioner. Du kanske är mest förtrogen med triquetra i rollen som keltiska konst, där det verkar i stor utsträckning i en lång rad situationer, från skulpterade gravstenar till motiv i Celtic målningar. Denna konstruktion kan vara nyttoinriktad och mycket enkla eller otroligt utsmyckade och väldigt vackert, när det gäller komplexa Celtic Knotwork.

Normalt en triquetra bildas av samverkande tre identiska former för att skapa en distinkt trekantigt mönster . Arkeologiska fynd tyder på att triquetra har varit en viktig symbol i keltiska konst i århundraden, och det var också i stor utsträckning använts i germansk hedendom. Triquetras kan hittas på många runstenar, till exempel, och de återfinns även i trä och snickerier sten finns i hela norra Europa.

folk som följer hedniska och New Age traditioner som sägs ha sin grund i keltiska metoder använder ofta triquetra som ett uttryck för tro. Vissa säger att den representerar Triple Gudinnan i sina roller som Maiden, mor och Crone, till exempel, medan andra talar för att triquetra speglar fertilitet, enighet och andra idéer som är viktiga för New Pagan praxis. På grund av de hedniska sammanslutningar av den här symbolen visar den ofta upp i konstverk och smycken som är avsedda att vädja till de hedniska samhället. I kristendomen är triquetra används ofta som en metafor för den Helige treenighet av Fadern, Sonen och den Helige Ande. De tre former av triquetra symbolisera de enskilda medlemmarna i Treenigheten, med deras enande symboliserar enighet treenigheten. Det är vanligt att en kristen triquetra göras med tre samverkande mandorlas, mandel former som bildas av vesica Piscis symbol, en annan gammal symbol.

Det finns ett antal varianter på triquetra. Vissa, till exempel, är sammanflätad med andra symboler så att triquetra förvärvar ytterligare personlig innebörd. Du kan också se triquetra motiv med symboler eller text inuti håligheterna som bildas av samverkande former. Den triquetra förekommer även i Treenigheten knut som är nära förknippade med kristen tro om den heliga Treenigheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.