Vad är en Talisman?

en talisman kan vara nästan vad som helst som är tänkt att bringa lycka och ge skydd, men det är oftast ett objekt. The Talisman har en lång historia i alla religioner och samhällen från antiken till nutid och i vissa fall är det förknippas med elementär kraft. Själva ordet har rötter i den arabiska tilasm och den grekiska talein , som båda översätta till "inleddes i mysterierna. "

Ofta en talisman bärs på kroppen eller förvaras i en ficka. Varje zodiakens tecken har en motsvarande ädelsten tros vara en infödd talisman för personer födda under kännetecknet. Birthstones görs till ringar och halsband. Fick dock en ring som en gåva, en ärftlig objekt, eller ens något hittas kan vara en talisman. Barnen kommer ibland ficka en slät sten som kan tjäna som en talisman över tiden. Mycket beror på vad värde, om några, innehavaren förknippar med objektet.

Kelterna höll Fyrklöver som en talisman av lycka, medan de kinesiska skulle fånga en levande syrsa och förvara den på en låda av Weeping Willow trä. Pentagrammet, korset och ankh är även talismaner. I vissa fall är en talisman antas för negativa syften. Adolf Hitler valde svastikan som nazistpartiet emblem i andra världskriget. Denna uråldriga Talisman var avbildad i historien som en symbol för lycka, som förekommer i kulturer världen över. I många regioner är det fortfarande en positiv talisman, men i väst, dess senare historia överskuggar sina rötter. En adjungeras talisman är pentagrammet, som många idag förknippar med Satan worship. Pentagrammet är egentligen en symbol som går tillbaka 5000 år till Mesopotamien. Dess första föreningar ingår vinklar, riktningar orientering, de fem närmaste planeter, och de "klassiska fem elementen" jord, luft, eld, vatten, och gudomlig varelse. Wiccans fortsätta att använda pentagrammet som en positiv talisman tros vara representativa för den gudomliga naturen hos jordartsmetaller.

Många bär, bär, eller äger en talisman, men är omedvetna om det. Den lyckliga öre att någon sparar på byrån topp, det amulett som aldrig tas bort, hålls farfar's fickur, och ett fotografi i en plånbok kan alla vara talismaner. Även något så vardagligt som en "lycklig musmatta" kan vara en talisman till en spelare och programmerare. I den tradition av Native American Animal Medicine , kan ett djur också en talisman. Utseendet på en räv i början av en jakt skulle sannolikt uppfattas som ett glädjande tecken av många stammar, som Fox medicin skyddar dem hemifrån och tillåter en att smälta in i hans eller hennes omgivning för att titta på utan att bli sedd. I det moderna västerländska samhället, djur följeslagare och utseendet av vilda djur, t. ex. en örn eller uggla, tvättbjörn, possum, eller ekorre, kan var och en talisman med speciell betydelse för betraktaren.

För vissa blir en ritual vers en talisman, som regelbundet övervägande i en kort bön, besvärjelse, eller sanningsförsäkran. Även den målmedvetna uttalande varje morgon, Idag kommer att bli stor! kan bli en talisman. Det är nog säkert att säga att en person utan en enda talisman i hans eller hennes liv är sällsynt. De flesta av oss, liksom de gamle framför oss, vandra jorden med talismaner, realiseras eller ej.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.