Vad är en Sitzprobe?

teaterproduktioner, såsom pjäser, musikaler och operor, oftast gå igenom en mycket detaljerad repetition process innan det presenteras för en publik. Repetitionerna av många olika slag hjälpa till att bereda konstnärer och tekniker för eventuella problem, samt främja memorization genom enformiga rutiner för framförandet. En viktig typ av repetition är sitzprobe, som ofta är första gången som ett helt företag samverkar.

Termen sitzprobe kommer det allmänna språkbruket från tyska, och tros ha sitt ursprung i opera. Ursprungligen hänvisade sikt första genomgång av en föreställning där både sångarna och orkestern framförde tillsammans. Ofta är det sitzprobe inte utförs på scen och inte använder element såsom kostymer, rekvisita och landskap. Istället sångarna bara sitta eller stå och gå igenom musiken och dialog för med orkestern gå.

Sedan dess ursprungliga användning, har termen migreras till många olika typer av teaterföreställning, inklusive dem utan musikaliska inslag. Ofta tjänar ett sitzprobe repetition som övergången mellan regelbundna repetitioner mellan regissör och skådespelare och iscensatta kör-igenom hela resultatet. Ofta beror, kostym, ljus, smink och tekniska chefer delta i sitzprobe att få en bild av var de aktörer är i sina repetitioner process, och att samarbeta om idéer och förslag som kommer att ingå i den slutliga utformningen av föreställningen.

Även om varje teaterföreställning kommer att innehålla ett ganska unikt repetition processen är många delas i två avsnitt av förberedelser. I den första, är skådespelare och designers anlitade och repetitionerna börjar. Tidig repetitionerna omfattar vanligen bara skådespelarna och regissören och fokusera på att förstå skriften och memoriserande av linjer. Dessa repetitionerna också bestämma blockering, vilket är en term som beskriver var aktörerna står i varje scen, hur de rör sig över scenen, och när de lämnar eller skriva. Samtidigt med dessa tidiga repetitionerna arbetar direktören ur designelement av prestanda med ljud, ljus, kostym, smink, och designers set.

Efter den första repetitionen period börjar företaget ofta en serie run genomföringar, där utförandet sker från början till slut, lägga designelement längs vägen . Den sitzprobe repetition var den första genomgång, aktörer kan bära delvis dräkter, använda stand-in eller verklig rekvisita, och kan ha en viss uppsättning faktorer att interagera med. Får dock sitzprobe också hålla fast vid sitt ursprungliga ursprung, och i musikaler eller opera är fortfarande den vanligaste termen för den första repetitionen som kombinerar både vokala artister och orkester eller band.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.