Vad är en Mandala?

En mandala är ett geometriskt mönster eller ett diagram, vanligen runda eller fyrkantiga, som symboliskt representerar kosmos och används för meditation ändamål. The Mandala sitt ursprung i den hinduiska religionen, där det användes först som ett designelement i tempel, och lånades in i buddhismen. Andra religioner och kulturer har liknande meditation aids, och i en utökad mening, kan en mandala med vara en rund, symmetrisk byggnad som används för tillbedjan.

Skapa en mandala kan vara en form av meditation, samt överväger en färdig Mandala. I tibetansk buddhism, finns strikta riktlinjer om innehåll och utformning av en Mandala, inklusive visualisering av pjäsen och mantran som reciteras eftersom den är gjord. Olika typer av mandalas används för att representera olika delar av buddhistiska tro och kosmologi, men de är i allmänhet full av symbolik och detaljrika.

tibetanska buddister också sand mandalas, med fina verktyg och färgad sand för att skapa intrikata mönster. Efter de görs och planeras efter ceremonin, är sand mandalas förstörs, symboliserar förgängligheten av allt. Varje del av sand Mandala, från märka ut mönstret, att hälla sanden, för avsättning av använda sand, är rituellt. Mandalas visas också i japanska buddhistiska tempel och ritualer, men sanden Mandala är unik för tibetanska Vajrayana eller tantrisk buddhism. Meditation eller stöd bön i andra religiösa traditioner, såsom radband av katolicism, anses av vissa vara en typ av Mandala.

Mandalas används som meditation stöd i ett icke-religiösa sammanhang. Psykolog Carl Jung såg Mandala som ett kraftfullt verktyg för personlig förståelse och tillväxt. Enligt Jung kan Mandala vara en representation av en persons undermedvetna.

Rita en personlig mandala kan hjälpa en person att förstå hans eller hennes omedvetna tankar och prioriteringar. Till exempel är oberoende i mitten av Mandala anses vara det viktigaste i ens andliga liv, medan saker längre från centrum blir allt mindre viktiga. Tolkning av färger och symboler man väljer att införliva liknar drömtydning eller andra teorier av omedveten symbolik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.