Vad är en Howitzer?

En haubits är en typ av artilleri vapen som används av militärer för mark överfall. Traditionellt minskade storleken på en haubits mellan en pistol-typ överfall vapen och en större granatkastare-typ överfall vapen. Under det senaste århundradet, dock framför allt i USA, är den term som vanligen används för en typ av vapen mer korrekt kunna beskrivas som en pistol-haubits. Den haubits har länge spelat en viktig roll i kriget, och dess användning är ett strategiskt viktigt beslut för många militära operationer, som befälhavare tvingas att välja mellan överlägsen eldkraft och bättre rörlighet. Den moderna haubits anor från sent 17th century, då svenskarna använde dem med stor framgång i sitt land strider att förstöra befästningar fiender. Detta haubits främst skilja från bruket av dess flexibilitet, eftersom det skulle kunna flyttas till attack i olika vinklar, i motsats till granatkastare, som kunde anfalla endast en fast båge. Detta innebar att haubitsar kan justeras relativt enkelt, vilket ger trupper mer precision i sina attacker. I mitten-19th century, hade haubits utvecklats betydligt. De skulle kunna skjuta både kanonkulor och explosiva rundor, vilket leder till uttrycket Gun-haubits. De var också betydligt mer rörliga än tidigare kanoner, så att fältet infanteri kunde sätta dem i slaget och ställa upp dem i farten. Fält haubitsar fortsatte att bli tyngre och ha ett större rundor, skapa mycket tunga vapen som kan decimera väggar och penetrera alla mellanliggande hinder enkelt.

Med första världskriget, hade haubits utvecklats ytterligare, med längre fat, högre hastigheter och större rundor. Vapnet såg en stor användning under första världskriget, eftersom deras anfallsvinkel lånade dem till skyttegravskrig, där de kunde avfyras från ett dike och väl för att landa i en fiende dike, exploderade och orsakade omfattande skador. Andra världskriget, hade den traditionella haubits till stor del avvecklats, med Gun-haubits ersätter alla utom ett fåtal kanoner. Förenta staterna erkänner detta, började använda termen "haubits" att hänvisa till deras Gun-haubitsar. Det finns ett antal olika typer av haubits, vanligen indelade i grupper baserade på den form av rörlighet. Till exempel är ett fält haubits en en som kan sättas i strid med fält infanteri, vanligen med någon form av transport. Ett paket haubits är tänkt att komma med fält infanteri i bitar, och därefter monteras på en plats i strid. En belägring haubits, å andra sidan, är i allmänhet tillräckligt stor för att det inte är lätt att transportera, och måste dras på plats med helikopter, och är då en semi-permanent installation. Slutligen, en självgående haubits liknar en tank, eftersom den är monterad på ett motorfordon och är ofta beväpnade, men till skillnad från en tank, kan man flytta sin anfallsvinkel.

kända historiska haubitsar inkluderar det brittiska QF 25 pundiga från andra världskriget, det M198 och M109 haubitsar som används av USA i slutet av 20th Century, och G5 haubits används i Sydafrika under 1980-talet. Moderna haubitsar omfattar M777 haubits, transporteras till en plats med helikopter, Tysklands PzH 2000, självgående haubits, och Singapores SSPH Primus. I USA militären M777 ersätter snabbt M198 för de flesta fältverksamhet, och har sett stora insatser i Afghanistan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.