Vad är en Golem?

En golem är en typ av monster från judisk folklore. Det är gjort av lera i form av en jätte människa och kan utföra de önskemål som dess skapare. I de flesta berättelser är golems görs av rabbiner. Tanken är att en helig man, i hans närhet till Gud, når några gudalik makt, men eftersom rabbinen är inte riktigt Gud, de varelser han gör är underlägsen mannen i form och intelligens, och de saknar varje form av fri vilja. En golem sägs vara oförmögen att tala, som visar dess brist på en själ, en talande golem, om det kunde skapas, skulle vara mycket farligt.

Många golem berättelser är från medeltiden. Vid denna tid var Golem vanligtvis karaktäriseras som en försvarare av det judiska folket. Det Golem kan vara våldsamma och skrämmande, men det var oftast en hämndens kraft. Dessutom ansågs en rabbin med en golem tjänare ha nått den högsta jordiska nivåer av helighet. I vissa legender Golem är monster aktiveras genom att skriva ett heligt ord på sin panna eller på lera tablett eller en bit papper in i munnen. I den publicerades första gången historien om Golem, från en 1847 samling judiska folksagor är Golem animerade genom att skriva Emet eller "sanning" på sin panna. Radera första bokstaven skulle ändra ordet till Met eller "död" och skicka Golem till livlösa lera.

Senare under 19. talet inledde Golem större rike västeuropeiska litteraturen och lore. I Christian historier var Golem åter bildligt som en symbol för riskerna med omåttlig stolthet och ett föreläggande mot svart magi. Artonhundratalet berättelser om Golem hade ofta varelsen skapare förlora kontrollen över Golem eller Golem sätta på sin herre, liknande den medeltida kristna idén om homunculus, en liten humanoid skapats genom alkemi. Idag, hänvisningar till Golem överflöd i populärkultur, litteratur och film till spel, serietidningar och TV.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.