Vad är en Contrail?

En contrail är ett utmärkande drag av moln bildas av en jetmotor under vissa atmosfäriska förhållanden. Contrails tenderar att bilda mycket högt upp i atmosfären, och de kan sitta i timmar i vissa fall, ibland främja utvecklingen av cirrusmoln. I vissa kommuner finns en stor kontrovers contrails, med vissa människor tror att de är skadliga för miljön, medan andra anser att deras effekt är sannolikt försumbar.

Termen "contrail" är helt enkelt en sammandragning av "kondens spår," och det är precis vad en contrail är: ett spår av kondens som uppstår genom samverkan mellan en stråle och miljön den passerar. En typ av contrail bildas av varm, fuktig luft som passerar genom motorer med jet och sedan kommer i kontakt med kall luft, vilket gör att vattnet fälls ut och förtäta. Contrails kan också orsakas av den minskade lufttrycket i samband med vingar jets, vilket gör att luft för att kyla ner, främja kondens och bildandet av en contrail.

Klassiskt, contrails visas i form av stora vita strimmor av moln på himlen som sakta skingras. Passing jetplan kan också bilda det som kallas en distrail, där planet huvudsakligen skivorna genom ett moln, lämnar en remsa av klar himmel bakom. Vissa säger att distrails ser sortens som om någon hade tagit en svamp och torkade en del av himlen ren, många distrails är också associerade med kondensstrimmor, som på insidan distrail. Eftersom jetflygplan så tungt används världen över, finns en viss rädsla för att contrails kan ha en inverkan på det globala klimatet, och satellitbilder tas när tiden är mogen för att bilda contrails verkar vara positiva till tanken, som visar hur ett nätverk av contrails kan utvecklas till molntäcke som skulle kyla ned jorden. Några personer har också föreslagit att contrails är lastade med kemiska föroreningar i samband med jetflygplan.

Även om det säkert finns fall där en contrail kan gå med andra contrails och skapa konstgjord cirrusmoln, som naturligtvis skulle påverka vädret, det finns många andra fall där contrails inte form eller skingras så snabbt att de inte påverkar miljön. Av betydligt större oro är det flygbränsle som används för att driva dessa plan, som helt säkert genererar föroreningar som skadar miljön.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.