Vad är en Basilisk?

En Basilisk är en legendarisk monster som kan döda med en blick. Det sägs även att lämna ett spår av dödligt gift i dess kölvatten. Den Basilisk var en stapelvara i europeisk bestiaries i den antika eran och medeltiden, där det ofta kallas kungen av ormar. Enligt legenden är monster född av en Ormens ägg kläcktes av en höna.

Även om Basilisk är alltid reptils skiljer dess form enligt källan. Beskrivningar av Basilisk delas in i tre kategorier, men det finns en stor variation inom varje. Den Basilisk kan beskrivas som en orm, en ödla, eller en BASILISK, en annan legendarisk varelse som är hälften orm och hälften tupp. I varje form är Basilisk expectedly monstruösa. Även en av de tidigaste källorna till legenden, Plinius Natural History av 79 CE, beskriver Basilisk som en liten, men intensivt giftig, orm, i senare versioner är monster nästan alltid gigantiska. Vissa beskrivningar av Basilisk ge många ben, andra bara en ormens svans. I många versioner har monster en krona-formad krön, vilket förklaras som orsaken till Basilisk smeknamn, "kungen av ormar. " Den deadliness av Basilisk blev överdrivet mycket på vissa konton. Det sades att kunna döda med sin andedräkt, med ljudet av sin röst, genom att andas eld, genom att förgifta luften i rörelse, genom att vidröra ett levande väsen, och även genom att vidröra något som ett levande väsen var också rörande. Enligt legenden så Basilisk sårbar bara tuppar och åsynen av sig själv i en spegel. I medeltiden, blev associerade Basilisk med alkemi. Det sades vara avgörande för vissa metoder för att vända koppar eller silver till guld.

Förutom den dödliga Basilisk av legenden, det finns ett verkligt djur kallas en basilisk. Ödlor av släktet Basiliscus är uppkallade efter den mytiska monster på grund av sin krona-liknande kammar, även om de är varken stora eller giftiga. Basilisks är hemma i Centralamerika och de omgivande områdena och har nyligen införts i Florida.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.