Vad är en Backdraft?

En av de mest farliga situationer brandmän kan möta är en sällsynt men kraftfull effekt som kallas en Backdraft . Definitionerna av en Backdraft varierar något, i allmänhet är en plötslig explosion av heta gaser som färskt syre kommer in i en pyrande lufttätt rum. Yrkesbrandmän är tränade att känna igen tecken på en möjlig Backdraft, men även de mest erfarna brandman kan fångas med överraskning.

Fire kräver både bränsle och syre som fortsätter att brinna, så om en brand utbryter i en sluten område, kan man använda upp hela syretillförseln innan du kör ut från brännbara föremål som bränsle. Rummet skulle fortfarande vara mycket varm, men det skulle vara mycket få synliga lågor. Stället ett tjockt moln av rök, ofta gula eller bruna till färgen, skulle fylla rummet. Brandmän erkänna förekomsten av gul eller brun-färgad rök som ett tecken på ofullständig förbränning. Detta är ett klassiskt varningstecken på en potentiell Backdraft.

Eftersom branden svälter för syre som fortsätter att brinna, kan lufttrycket inuti rummet vara märkbart annorlunda från lufttrycket utanför rummet. Branden vill dra in mer syre genom alla tillgängliga öppning, vilket ofta resulterar i puffar plötsligt dyker upp och försvinner runt dörren eller fönsterkarmar. Skillnaden i lufttrycket kan också orsaka fönster utanför det utrymme som skallra eller vibrera. Detta är andra tecken på en potentiell Backdraft brandmän är utbildade för att observera.

Om dörren till ett brinnande lufttäta utrymmet öppnas plötsligt, en ny syretillförsel levereras direkt till den pyrande eld. Värmen i rummet även värmer upp flyktiga gaser, och resultatet är ofta en kraftig explosion och omedelbar lågor. Detta är den fruktade Backdraft, och det kan skada eller döda någon in i rummet. Tack och lov, backdrafts är sällsynta, men det tar bara en för att starta en brand eller orsaka mer strukturella skador.

Om en potentiell Backdraft misstänks, kan brandmännen använda verktyg för att vädra ur rummet från den högsta punkten möjligt, till exempel upp en dörr. Detta gör den uppvärmda gaser fly utan att dra in tillräckligt med frisk syre för att skapa förbränning. När heta gaser har ventilerat, är chanserna för en Backdraft bildar minskat avsevärt. Elden kan fortfarande lugn och ro med extra syre, men en katastrofal explosion av gaser är mycket mindre sannolikt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.