Vad är bojor?

bojor är begränsningar som är avsedda att bäras på fotleder, begränsar den fria rörligheten för bäraren. Många länder använder bojor för att transportera och hantera fångar och en del också överväga att långvarig användning av bojor på fångarna vara godtagbar, vilket leder till en del kontroverser i det internationella samfundet. Vissa museer har intressanta samlingar av antika bojor som illustrerar utvecklingen av denna enkla men effektiva, fasthållning verktyg.

Uppgifter tyder på att människor har använt olika begränsningar på varandra under en längre tid. Arkeologiska utgrävningar på förhistoriska platser har hittat belägg för råolja bojor och historiska belägg från kulturer i många delar av världen visar att bojor har varit i allmänt bruk i tusentals år. De har inte heller utvecklats särskilt mycket från sin ursprungliga skepnad, även om modern bojor tenderar att vara mer bekväm och lättare att säkra. Den grundläggande utformningen innehåller två slingor som säkrar fotlederna, länkas samman med en kort kedja eller stång för att begränsa rörligheten. P

bojor kan utformas på många olika sätt. Till exempel kan de vara utformade ungefär som handbojor, med ett par justerbara manschetter förenade genom en tung lång kedja. Bojor kan också ta formen av fasta ben strykjärn, gör promenader ännu större utmaning från bäraren genom att ansluta vristen manschetter med en hård bit metall. I vissa fall kan bojor vara utformad så att cuffed händer kan vara fastkedjade i den kedja som förbinder de bojor, så att en fånge är ordentligt säkrad.

Ordet "boja" aktier den latinska roten PED , som betyder "fot" och ordet genomgick en rad olika vändningar innan det engelska språket i 1300-talet. Någon bär bojor sägs vara "bunden" och "fjättrad" i betydelsen brist på frihet används också bildligt i många engelsktalande länder. Historiskt sett, förutom att användas för att säkra fångar, bojor användes också för att hålla slavar för transport eller bestraffning. Av denna anledning många människor förknippar bojor med slaveri.

Early bojor saknade lås, montering tillsammans på olika smarta sätt som syftade till att avlägsna utmanande. Användningen av lås för bojor inte blivit vanligt tills låsning tekniken blev billigare, så att tillverkarna att bygga slussar i sina begränsningar. Moderna bojor, naturligtvis, har alla lås, och de kan ha inbyggda säkerhetsfunktioner, så att de inte skadar fångarna de används på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.