Vad är Rapunzel?

Rapunzel är det tecken och titeln på en berättelse som samlats in av bröderna Grimm för sitt arbete 1812 Barns och Hushåll Tales . Det är en klassisk saga av vad som tros vara tyskt ursprung, även om det finns några andra europeiska folk berättelser som bär vissa likheter med Rapunzel. Liksom många andra sagor, de innehåller gott om spänning och några varnande anteckningar. Den grundläggande tomt av denna historia är att ett barnlöst par äntligen är välsignad av hustrun blir gravid. Under graviditeten hustru längtar sallad (rampion, kål eller ibland en Rapunzel-anläggning) växer i grannen trädgård. Tyvärr grannen är en häxa som fångar mannen på hans nattliga springa för att få denna mat till sin hustru, och bara går med på att släppa honom om han lovar att överlämna sitt barn efter födseln.

är Barnet som har avsatts till häxan som kallar flickan Rapunzel. När flickan är i sin tidiga tonåren, blir häxan otroligt svartsjuk på hennes uppmärksamhet och låser in henne i ett torn. Det enda sättet att häxan kan få tillgång till detta torn är att fråga Rapunzel att sänka hennes tjocka gyllene hår att använda som en stege. Ange prinsen, som hör till häxa, och samtal till Rapunzel att släppa ner håret. De två blir förälskade. Häxan upptäcker tyvärr, och delar Rapunzel hår av, fastställa en fälla för prinsen. Tänkte han gå med sin verkliga kärlek, istället prinsen är bestört av häxan, och hoppar ner från höga tornet, bländande själv på taggiga buskar nedan. I vissa versioner har Rapunzel förvisats till skogen och har två barn. Hon så småningom kan hitta sin prins och rädda honom. Hennes kyss eller ibland tårarna bota honom helt och de båda lever tillsammans lyckliga i prinsens rike. Det finns många faktorer att tolka i denna saga. Graviditet cravings kan ses som en potentiellt farlig sak, men det finns några förslag om att tyska folkmedicin och visdom stöd att se gravida kvinnor fick vad de önskade. Det finns också klassiska inslag av fursten behövde vinna sin Fair Lady, men i detta fall en intressant vändning sker. It's Rapunzel som räddar prinsen, och inte tvärtom.

p

Folk blir ofta förvånade över hur ond, våldsam och explicita många sagor är, och denna är inget undantag. Rapunzel föreställer ett barn utom äktenskapet, och prinsen öde är verkligen hemskt. Det finns viss oro uttrycks i hur man behärskar tonåringar och även ett gemensamt tema för att tvingas överge barn, som kan kopplas till hög spädbarnsdödlighet. Sanera versioner av berättelsen ofta är tillgängliga på barnböcker, men läser den ursprungliga versionen, åtminstone som lagts fram av Grimms, kan verkligen göra dig medveten om komplexiteten av sagor från länge sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.