Vad är Pareidolia?

Pareidolia är ett fenomen där människor upplever mening i abstrakt stimuli. Ett av de mest klassiska exemplen på pareidolia är förmodligen cloud-watching, många av oss har tillbringat en del tid och såg på molnen och plocka ut fantasifulla former. Förutom att vara synlig, pareidolia kan också hörseln i naturen. Pareidolia är en form av apophenia, en tendens att skapa mönster när sådana inte finns. Ett antal teorier för att förklara pareidolia ha lades fram av psykologer och personer som studerar människans utveckling. Ofta tar pareidolia form av erkännande av ett mänskligt ansikte på ett abstrakt objekt som en kanelbulle eller en sten, och några personer har föreslagit att människor kan hårdkodade att känna igen andra människor, så de är speciellt anpassade för att möta drag. Mer sannolikt har människan lärt sig att vara mycket försiktig om potentiella rovdjur, och hjärnan kan överreagerar på något som ser ut som ett potentiellt hot för att känna dig trygg.

Oavsett orsaken, detta psykologiska fenomen manifesteras i alla sorters intressanta sätt. The Man in the Moon, till exempel, är ett annat välkänt exempel på pareidolia, med många kulturer runt om i världen som har något slags myt som refererar till en person som bor på månen. Mystiska meddelanden i statisk och uppkomsten av religiösa figurer på frukt är också exempel på pareidolia. Ibland konstnärer utnyttja pareidolia att bädda in dolda bilder i deras arbete, Georgia O'Keeffe blomma målningar, till exempel, upplevs ofta som målningar på något annat. är Mundane förklaringar till pareidolia inte alltid uppskattat, särskilt i fall där människor tror att de ser en siffra på religiös betydelse. Angrepp på giltigheten av iakttagelsen kan uppfattas som angrepp på religionen sig själv, med skeptiker vilket innebär att det faktiskt inga dolda budskap i en ovanligt formade frukter eller peeling måla på en vägg. Människor som upplever religiösa pareidolia ofta brottas med livets svårigheter som leder dem till innerligt önskar en närmare förbindelse med Gud, och detta kan leda dem att förkasta skeptisk undersökning.

Många upplever pareidolia någon gång i sitt liv, om att vandra runt i en skog på natten, lyssna på musik, bestiga ett berg, eller semester på stranden. Ibland pareidolia verkar uppenbart som svar på ett känslomässigt tillstånd, till exempel rädsla eller oro, och vid andra tillfällen verkar det vara helt slumpmässigt. Skillnader i hur människor uppfattar saker och ting kan också förklara varför vissa personer ser figurer i abstrakta bilder när andra inte gör det och varför en del människor hör saker som är ohörbara för andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.