Vad är Panache?

Panache är ett ord av franskt ursprung som hänvisar till en överdrivet eller pigg display. Det är i allmänhet förknippas med en ganska stor inställning, som i "kyparen presenterade flammande dessert med elegans", och den kan även användas för ett adjektiv för att beskriva särskilt käck eller elegant individer. En liknande ord är élan , ett ord av franskt ursprung som används för att beskriva stor entusiasm och kraft. Detta ord kommer från det gamla franska pennache , som hänvisar till en plym av fjädrar. En Panache var ursprungligen en tofs av fjädrar som bärs i en hjälm eller hatt, och bilden av en Panache blev berömda tack vare den franska kungen Henrik IV, som beordrade sina trupper att följa hans skicklighet i strid. Henrik IV var känd för att vara pigg, djärv och modig, och över tiden, ordet "Panache" kom att förknippas mer allmänt med andan i Henry IV, snarare än en fjäder plym.

Tanken av Panache populariserades i 1897 spelar Cyrano de Bergerac , där huvudpersonen förkroppsligar den anda av elegans. Han beskrivs som extremt fet, generös, sorglös och livlig, med ett artigt sätt och en tendens till dramatiska gester. Att popularisera dramat i Frankrike ledde till inrättandet av elegans som en respekterad dygd och med översättningen av pjäsen, idén introducerades till resten av världen. Någon som visar Panache är ofta stilfulla och väl artig, förutom att vara teatralisk, och drag av mod är också förknippat med elegans. Begreppet används ofta för att beskriva människor som kan hantera en mängd olika situationer med elegans och självsäkerhet, som stödjer sig på sina reserver av mod och sunt förnuft för att se sig ur de svårigheter som kan tyckas oöverstigliga, någon med elegans är lika hemma i en exklusiv middag som han eller hon är i ett gisslandrama. Någon med Panache också kan inte motstå att göra lite av en skärm, eventuellt i form av svarvning huvuden med en vågad klänning, eller briljera på sport.

I många kulturer, är någon form av elegans anses vara en värdefull egenskap hos både män och kvinnor, och människor kan aspirera på Panache någon gång i sitt liv. Man kan hävda att Panache är helt enkelt något som någon är född med, snarare än något som kan göras, även om folk är mycket välkommen att prova, åtminstone, är väl artig och orädda kan räcka långt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.