Vad är PEBKAC?

En återkommande karaktär spelad av komikern Jimmy Fallon i Saturday Night Live var en ständigt förbittrade kontorsdator guru rutinmässigt kallade att fastställa beklämmande enkla datorproblem. Sin frustration var gömd bakom knappt ett enda ord som sedan dess blivit ett slagord för många verkliga töntarna Världen dator: "Flytta! I samma anda av datornörd humor, en annan akronym, PEBKAC, har nyligen vunnit popularitet.

PEBKAC betyder ordagrant "Problem Exists Between Keyboard And Chair," även om några datatekniker faktiskt skulle använda den akronym inom hörhåll för den upprepade överträdelser. En typisk PEBKAC situationen inbegriper generellt de grundläggande felanvändning, till exempel att klicka på fel-ikonen när du sparar en fil eller oavsiktligt ändra formateringen parametrarna i ett ordbehandlingsprogram. Sådana frågor är ofta fast med en enkel knapptryckning eller starta om, även om djupare frågan om grundläggande datorkunskaper fortfarande. Man tror att förkortningen PEBKAC, eller en populär variant: PEBCAK, först dök upp på 1970-talet som IBM datatekniker började ömka med varandra över tidskrävande fixar de hade i uppdrag att utföra. Som en form av stenografi, en standard reparation rapport kan innehålla den informella notationen PEBKAC eller PEBCAK att låta andra programmerare veta det verkliga problemet satt mellan en stol och tangentbord. Det är inte att föreslå att samtliga PEBKAC situationer är mindre, dock. Eftersom många fledgling datoranvändare har upptäckt, är det möjligt för en person att skapa en gordiska knut på dator frågor genom en serie olyckliga händelser. Även roten till problemet kan faktiskt ligga mellan stolen och tangentbordet, inget datorsystem är helt felsäkert. Det är i stunder som denna, då ett gott samarbete med en teknisk support anställd kan vara avgörande.

Användningen av PEBKAC akronymen är i allmänhet ett säkrare sätt att få utlopp för frustration utan att kränka den kund eller medarbetare. Vissa kanske privat hänvisa till en felanvändning problem som en ID tio T situation, som anges som ID10T när preciserats helt. Det finns också apokryfiska berättelser om frustrerade datatekniker ut en "PITA avgift" till särskilt svåra klienter. Även denna akronym låter legitimt eller teknisk, likt PEBKAC, PITA egentligen en förkortning för smärta i (bakre).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.