Vad är Jesu födelse?

Hundratals år innan Jesu Kristi födelse förutsade judiska profeter den jordiska ankomsten av en Messias som skulle befria judarna från sina förtryckare. Detta Messias skulle födas i Betlehem, en obskyr by i Palestina. Vid en direkt ättling till den judiske kungen David, en snickare vid namn Joseph, kom till Betlehem med sin gravida hustru Mary en skatt folkräkning, skulle de bara finna skydd i ett djur stabil. När Maria födde sin son Jesus, tror man att flera östra astrologer, eller vise män, hedrade minnet av barnet. Denna scen är nu anses av de kristna att vara Jesu födelse, eller hedrad Kristi födelse.

Födelsekyrkan i Jesus Kristus är en av de viktigaste inslagen i den kristna semestern kallas jul. Även om det har varit spekulationer under själva säsongen av Jesu födelse, har moderna kristna tilldelats 25 december som den symboliska datum för Kristi ankomst på jorden. Födelsekyrkan scenen skildrar traditionellt Maria och Josef tar emot besökare, däribland flera lokala herdar och en besökande grupp i östra astrologer eller mystiker känd traditionellt som de tre vise männen.

Födelsekyrkan inte representerar nödvändigtvis den exakta tidpunkten för Jesu födelse, utan en tid då Josef och Maria skulle formellt ta emot besökare. I den traditionella Födelsekyrkan scen är Jesusbarnet presenteras i en krubba, en symbol för hans framtida roll som offerlamm. Kring krubban finns ett antal inhemska djur och herdar som brukar dem. Josef och Maria är ofta placerade på vardera sidan av krubban, för att hälsa på sina gäster och skydda Jesusbarnet.

Under Kristi födelse, är de tre vise männen sägs ha visat upp Maria och Josef tre presenter : guld, rökelse och myrra. Representationer av dessa gåvor ofta ingår i en traditionell nativitet scen. Varje gåva är sägas utgöra en aspekt av Jesu öde, från royalty symboliseras av guld, till bitterhet i hans död symboliseras av myrra, en traditionell judisk begravning krydda. Vissa moderna bibelforskare har undrat om berättelsen om de vise männen från öst kan vara mer av en legend än en verklig händelse, dock.

I modern tid många kristna minnas det ursprungliga Jesu födelse Jesus genom att visa modeller av händelsen i sina hem. Andra frivilliga att återskapa berättelsen om Jesu födelse och Jesu födelse genom dramatizations. Vissa kyrkor resa en levande tablå Födelsekyrkan scenen, använder levande volontärer och riktiga djur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.