Vad är Jailbreak?

En Jailbreak eller fängelse bryta är en flykt från fängelset. Eftersom fängelse flyr i allmänhet är oönskade, är jailbreaks möttes oftast med en formidabel brottsbekämpande insatser, särskilt när de omfattar värdefulla fångar eller fångar som har begått allvarliga och våldsamma brott. Jailbreaks har varit populärt i många filmer och böcker, och det har också sett ett antal intressanta verkliga jailbreaks, inklusive 1962 års utsläpp av tre fångar förment ofrånkomlig Alcatraz Island och 1943 rymmer ett stort antal allierade fångar från en ökänd tysk fånge krigsfångläger kallas Stalag Luft III.

Många jailbreaks misslyckas, eftersom fängelse och fängelse tjänstemän som gör sitt bästa för att förhindra fånge flyr. Utomhusområden straff faciliteterna är hårt styrda, till exempel, och fångarna övervakas på utsatta stunder såsom fängelse överföringar för att minska risken för läckage. Många fängelser har också omfattande handlingsplaner på plats för att hantera en jailbreak, dessa planer är utformade för att låsa ner fängelse för att avskräcka från ytterligare flyr medan sänder man söka efter de försvunna fångarna. Generellt är rymlingar grips inom några dagar. En lyckad jailbreak kräver omfattande planering, och det ofta fungerar bäst med någon form av hjälp. Medan fångarna inte spontant ta tillvara situationer som till exempel dåligt bevakad arbete besättningar, fångar som tar sig tid att planera sin jailbreak kan ibland lyckas fly och undgå fånga under en tid. Bistånd på insidan från andra fångar och vakter är mycket användbar, liksom samarbetet från utomstående som kan fly undan fångar eller förse dem med nödvändiga förnödenheter. När en jailbreak inträffar, fängelser brukar anmäla närliggande samhällen. Genom att varna grannar, kan fängelset utvidga nätverk av personer som kan hjälpa dem att fånga fången, och folk kan vidta åtgärder för att skydda sig om en fånge är känt för att vara våldsamma. Vanligtvis allmänheten bad ska rapportera iakttagelser av förrymda fångar utan att försöka stoppa dem, eftersom fångarna kan vara beväpnade, eller de kunde ta till desperata drag för att undvika att fånga.

Populärkultur innehåller många skildringar av jailbreaks eftersom många tycker att tanken på att köra en flykt från fängelset spännande. Det krävs enorma organisatoriska förmåga och samarbete skall lyckas, och vissa historiska jailbreakers har varit inspirerande siffror. Krigsfångar, till exempel, har deltagit i några häpnadsväckande jailbreaks fly brutala förhållanden. Några ökända gangsters som John Dillinger har också utmärkt sig med mod fängelse flyr.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.