Vad är Hedonism?

Hedonism är ett filosofiskt system som förespråkar att människor motiveras främst av produktionen av glädje och lycka och undvikande av smärta. En person väljer sina handlingar utifrån hur mycket glädje och smärta de åtgärder som kan förutses medföra. Ordets ursprung är i hēdonismos , det grekiska ordet för "glädje". I diskussionen om hedonism, glädje och smärta har stor betydelse. Glädje och smärta hänvisar respektive alla njutbara eller obehagliga känslor, erfarenheter, stater, ting, egenskaper och händelser. Det finns några olika typer av hedonism. Motiverande hedonism påstår att det enda glädje och smärta motivera människor att göra eller inte göra saker. Normativ hedonism , men påstår att det enda nöje och alla typer av glädje har värde, medan bara smärta och alla typer av smärta har inget värde. egoistisk hedonists tror att lycka för de enskilda är av största vikt, medan altruistiska hedonists känner lycka för alla människor är det viktigaste.

Olika filosofer, såsom Platon, Aristoteles, Austin, Bain, Spencer, Bentham, Moore, Sidgwick, Mill, Broad, och Ross lämnat bidrag till filosofin hedonism, men den mest inflytelserika var Aristippos och Epikuros. Hedonism sitt ursprung i Aristippos från Kyrene, som trodde att njutning, som inkluderade fysisk njutning, kärlek, glädje mentala, moraliska lycka och vänskap, var den viktigaste motivationen för beteende. Aristippos trodde också att långsiktigt njutning var mer värdefullt än kortsiktiga nöjen. Aristippos följdes av Epikuros, som menade att psykiska och sociala nöjen är viktigare än fysiska njutningar. Epikuros trodde också att smärta och självbehärskning hade värde på grund av ibland är nödvändigt för hälsan och även genom att ge ännu mer nöje genom återhållsamhet.

Utilitarianism liknar hedonism, eftersom den hävdar att en person ska välja sina handlingar enligt vad som är bäst för alla människor. Med andra ord ska en person försöka att orsaka största möjliga lycka för de flesta människor som möjligt. De flesta moderna hedonists försöka åstadkomma glädje, och de i allmänhet tycker att det bästa sättet att göra detta är att göra människor mer lika genom att ge mer personliga friheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.