Vad är Gunpowder?

Gunpowder är ett explosivt material som traditionellt tillverkas av svavel, kol, och kaliumnitrat eller SALPETER. Det används i fyrverkerier och gång i tiden använts som drivgas i skjutvapen, men numera en annan typ av krut är vanligare. Eftersom det ursprungliga receptet på krutet, även kallad svartkrut, släppt en massa rök när den exploderade, ett rökfritt krut som består av nitrocellulosa och nitroglycerin är nu föredras för användning i de flesta vapen.

Gunpowder är ett ideal explosiv för skjutvapen eftersom det är en låg explosiv, kraftfull nog att utvisa en kula, men inte skada pistolen. Den utvecklades i Kina i 9: e århundradet av taoistiska munkar eller alkemister söker ett livselixir, och den kinesiska snart anpassade deras nytta för första skjutvapen. Europa och Mellanöstern såväl förvärvat krut av 13-talet och började tillverka kanoner. En annan viktig användning av krut, fyrverkerier utvecklades i Kina på 12-talet som ett sätt att skrämma onda andar, och med den 17: e århundradet, var de en vanlig form av underhållning i Europa. I slutet av 14. talet började européerna "Corning" krut genom att blanda det med vätska och forma den till små korn eller liktornar. Denna process förbättras konsekvens av krut, som annars tenderar att separat i sina beståndsdelar och bli oanvändbara, och minskad damm. Det gav också krutet att brinna och explodera mer enhetligt sätt, som förut Corning, skulle krut långt från lågan ofta utvisas ur vapnet innan den antänds.

Trots den viktiga nyheten i Corning, traditionell krutet fortfarande fram ett problem i att man rökt tungt när det antänds, vilket synlighet problem på slagfältet. Den första rökfritt krut, kallad BOMULLSKRUT, uppfanns 1846 av schweiziske kemisten Christian Friedrich Sch? Nbein. Denna ursprungliga rökfritt krut var instabil och farlig, men, och livskraftig rökfri pulver utvecklades inte förrän på 1880-talet.

Den första framgångsrika rökfritt krut var Poudre B, utvecklades 1884 av Paul Vieille. Poudre B följdes snabbt av Ballistite, skapad 1887 av Alfred Nobel, och Cordite, modifierat från Nobels formel av Frederick Abel och James Dewar. Rökfritt krut används nu nästan uteslutande med skjutvapen, till den grad att de flesta hänvisningarna till krut kan anses hänvisa till de rökfria sorten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.