Vad är Dyskalkyli?

Många har hört talas om dyslexi, som påverkar hur människor ser bokstäver och orsakar stora svårigheter med att lära sig läsa flytande. En annan term som nu är inhämtar uppmärksamhet dyskalkyli , en rad sjukdomar som gör det mycket svårt för människor att lära sig matematiska färdigheter, inklusive grundläggande aritmetik och räkning. Barn som ständigt verkar inte gå att få ner de aritmetiska fakta efter några års försök bör undersökas för dyskalkyli. Genom att identifiera sjukdomen tidigt kan barn börja lärande, stöd och boende som kommer att göra matematik mindre utmanande, men det kommer fortfarande att vara en utmaning att bo på klass nivå med kamrater.

Tidiga indikatorer på dyskalkyli kan ses så snart ämnet nummer införs i skolorna, ofta redan i lekskolan. Barnen kanske kan lära sig att räkna fram, men de kommer att utmanas genom att räkna baklänges, eller hoppa över nummer. Räkna med tvåor, till exempel, kan vara mycket utmanande för barn med denna sjukdom, och räkna baklänges från tio kan också vara svårt att uppnå.

Personer med dyskalkyli vanligtvis inte ha starka idéer om vilka nummer egentligen står för. De får inte den meningen att 20 är större än 10 till exempel. När de gissa på matematiska problem deras gissningar kan vara långt borta. En unge frågade vad 4 + 4 kan besvaras med ett antal mindre än fyra, uttrycker att de inte förstår hur många måste vara mycket större än fyra.

Förstå begrepp som faktiskt familjer också kan utmana barn med dyskalkyli. De kunde memorera att 2 + 3=5, men de skulle inte förstå att det omvänd ordning till 3 + 2 ger samma svar. Bygga logiskt på flera känsla vanligtvis inte förekommer för dessa barn, även om de kan läsa och skriva tal normalt. Eftersom grundläggande aritmetiska fortfarande ur räckhåll för många av dessa barn, är grundläggande multiplikation intill omöjligt. Bygga på aritmetiska fakta fungerar inte, och memoriserande kan vara extremt utmanande. Återigen barnet med detta villkor kommer inte att förstå att omvänd ordning numren inte påverkar produkten. De skulle kunna memorera deras dem multiplikationer, men kan vara illa till när något uttrycks i omvänd: 9 x 1 i stället för 1 X 9.

Möjlighet att göra mätningar eller förstå matematiska begrepp som tid, pengar, kan hastighet, temperatur och formler för att bestämma perimetrar eller område vara ytterst utmanande. Vanligen, dessa barn tenderar att undvika läxor, blir upprörd när de måste arbeta fram en stor mängd matematiska problem på en enda sida, och kan inte ta tidsinställda tester. De blir generade och skämmas om uppmanas att avge ett svar som alla andra i klassen lätt blir, och tyvärr kan vissa lärare och föräldrar missförstår problemet, föreläser dessa studenter om hur de skall ha memorerat sina matematiska fakta och hur de " är inte att försöka. Faktum är att barn med dyskalkyli är ofta försöker verkligen hårt, men de kan inte nå framgång när de försöker.

är här störning relativt nyligen identifierats, och har ännu får den uppmärksamhet som sjukdomar som dyslexi har fått. Barn som framhärdar i problem med matematik bör betraktas som potentiellt ha dyskalkyli och bör testas på ovanstående frågor för att se om de uppfyller kriterierna. Stöd är vanligen i form av stöd på en-till-en grund i klass eller pull-out time med specialundervisning personal eller lärare, som använder många olika strategier för att hjälpa barnet att göra kopplingen mellan antal och värde, som att använda manipulatives och barn undervisning i senare skeden vet hur man hanterar en miniräknare, eftersom vissa saker som alltid tabeller aldrig kan vara helt tagit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.