Vad är Babel Fish?

Babel Fish är en gratis webbverktyg tillgängliga via Yahoo! som översätter text expedierar eller webbplatser. Användarna kan skriva text upp till 150 ord och få en översättning, eller de kan ange adressen till en hemsida och riktas till en översatt version av sajten. För närvarande har Babel Fish förmågan att översätta från eller till 12 språk, dock inte alla par finns. Alla tillgängliga språk-kinesiska, holländska, franska, tyska, grekiska, italienska, kan japanska, koreanska, portugisiska, ryska och spanska-översättas till eller från engelska.

Babel Fish är utvecklad av sökmotorföretag AltaVista och blev ett Yahoo! tjänst i maj 2008. Tekniken bakom Babel Fish är SYSTRAN, en av de äldsta företagen maskinöversättning, grundades 1968 i La Jolla, Kalifornien. SYSTRAN utvecklades ursprungligen för att översätta ryska till engelska för USA: s flygvapen under det kalla kriget. År 1986 köptes SYSTRAN med Paris-baserade Gachot familj, trots att företaget fortfarande har ett kontor i La Jolla.

Babel Fish har fått sitt namn efter en figur i Douglas Adams " Liftarens guide till Galaxy . Karaktären är en liten gul fisk, liksom logotypen för översättningen verktyg, som kan placeras i örat för att tillåta någon att förstå vilket språk som helst i universum. Karaktär, i sin tur är uppkallad efter den bibliska berättelsen om Babels torn, en redogörelse för ursprunget av världens språk. Genesis 11 berättar om försöket i Babel invånare att bygga en massiv torn dedikerat till ära mannen. För att förvirra sina försök, Gud skingrade människorna i staden och gav varje person ett annat språk så att de inte kunde kommunicera.

Babel Fish översätter vanligen tillräckligt bra för användaren att förstå innebörden av det översatta materialet, men det gör inte anspråk på att producera en perfekt översättning, och i synnerhet inte handlar väl med idiom. Round-trip översättning, i vilken Babel Fish används för att översätta från ett språk till ett annat och sedan tillbaka till den ursprungliga, ofta humoristiska ger resultat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.