Är mitt barn Gifted?

En diskussion om begåvade barn borde nog börja med uttalandet att på ett eller annat sätt alla barn är begåvade. Varje barn är unikt och varje barn kommer att ge en förälder både glädjeämnen och utmaningar. Vad definierar är begåvad i mer allmänt bruk tenderar att hänvisa till hög IQ, lära färdigheter som att läsa långt före andra barn, eller visa en särskild benägenhet mot en viss konstnärlig förmåga. En begåvade barn som Mozart var till exempel komponera musik innan han var fem. Andra begåvade barn kan få extra uppfattning i matematiska färdigheter, eller bara bra resultat på standardiserade prov. Att vara begåvad har många definitioner, och det är viktigt att komma ihåg att ett barn inte anses vara begåvad är precis så speciellt som en begåvad barn.

För att skapa standardiserade definitioner av begåvade, kan vi granska några aspekter av giftedness . En begåvade barn kan nå Milstolpar i barndomen, långt tidigare än sina jämnåriga. Till exempel kan vissa begåvade barn prata flytande vid sex till åtta månader, eller lära sig att gå och krypa långt före sin ettårsdag. En begåvade barn kan lära sig läsa, räkna och göra matematiska beräkningar långt innan de når skolåldern. Tester av IQ visar normalt den extremt begåvade barn med en IQ mätning över 140. Barn med en IQ mellan 120-140 kan anses vara måttligt begåvad.

Unga begåvade barn kan också uppvisar överkänslighet och vara svåra att behaga. De kan bli frustrerade eller lätt uttråkade, och eftersom de ofta tänka utanför lådan, kan de finna massor av nya och kreativa sätt att orsaka fara för sig själva. En begåvad barn tenderar att uppvisa en intensiv nyfikenhet, insupa ny kunskap som en svamp.

Unga begåvade barn kan visa intresse för filosofiska frågor. De kan vara mycket känslig för att höra nyheten, och kan vara mer störda av nyheter som skildrar lidande eller död. De har ofta en intensiv rädsla och kan uppvisa alltför "existentialist" intresse i döden. p

Giftedness får begränsas till ett område i utveckling. Ett barn kan vara ett tidigt läsare men visa dålig grovmotoriska samordning, tar längre tid att lära sig cykla. De kan också stå emot aktiviteter som de inte omedelbart kan göra bra. Eftersom många barn prisas för begåvade kvaliteter, kan de ha farhågor om inte fungerar perfekt, och kommer att vägra att göra saker de inte kan göra bra. är några begåvade barn också socialt ifrågasatt. Om de har avancerat ordförråd och intressen, kan relationer med sina kamrater bli tråkigt för begåvade barn. Det är inte ovanligt att en begåvad barn att kämpa med bilda vänskapsband, eftersom deras aktiva sinnen är ofta identifieras som har inlärningssvårigheter som ADD eller ADHD. Generellt är dessa barn inte riktigt hyperaktiva, men deras uppmärksamhet spänn kan inte ägas av klass nivå material.

Även om de flesta begåvade barn är motiverade att lära sig, kan de endast motiverade att lära sig om ämnen som intresserar dem. Detta kan också leda till klassrummet tristess, som faktiskt är till hjälp för begåvade barn. Undervisning en begåvad barn att arbeta utanför sitt rike intresse och uppfyller kraven på en skola, eller i hemmet, är ett värdefullt liv lektion. finns andra begåvade barn mycket motiverade att lära sig och Excel. Rädsla för misslyckande kan leda till ångest, och självkritik kan vara mycket hög. Även en stödjande föräldrar miljö kan inte stoppa begåvade barnet från att ha mycket stela standarder för individuella prestationer. Pushing begåvade barnet till Excel kan vara lika skadligt. Aldrig ger barnet möjlighet att lära sig genom att inte, eller att förstå att misslyckande är en nödvändig del av livet. Man kan få ett barn testas för begåvade kvaliteter, i vissa fall så små barn som tre eller fyra testas för giftedness. Resultaten av dessa prover kommer att falla i definierade parametrar testcenter. Även om ett barn inte vara begåvad med ett prov, han eller hon kan anses vara av en annan.

Men när alla tester visar ett barn inte vara begåvad, som förälder har du fortfarande kan se ditt barn så begåvad. Han eller hon är begåvad med sina egna unika egenskaper och gåva världen med hans eller hennes individuella framtida. Många föräldrar tycker dessa tillräckliga skäl att överväga sina barn både underbar och speciell.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.