Vad är skottår?

Ett skottår är ett år som har en extra dag. På den gregorianska kalendern, den standard kalender för större delen av världen, gemensamma år har 365 dagar. Skottår, dock har 366 dagar, med extra dag utses 29 februari. Ett skottår inträffar i regel vart fjärde år i år jämnt delbart med fyra.

Skottår utformades ursprungligen för att hålla kalenderåret synkroniseras med sol året, eller den tid det tar jorden att fullborda sin omloppsbana om solen. Eftersom solens år är ungefär en fjärdedel av en dag längre än kalenderåret kommer säsonger matchar inte kalendern efter många år har gått. Den gregorianska kalendern skapades specifikt för att hålla vårdagjämningen, eller den tidpunkt då solen står rakt ovanför jordens ekvator, så nära 21 mars som möjligt så att påsken sammanfaller med vårdagjämningen.

Tanken med att lägga till ett skottår i kalendern är inget nytt. Den egyptiska härskare kung Ptolemaios III la först en extra dag till år tillbaka i 238 f. Kr. . Romarna antas senare i lösningen för deras kalender för att upprätthålla korrekta årstidsväxlingarna. I andra antika kulturer, var det brukligt att ha lunar kalender med tolv månader till ett år. Att anpassa kalendern med årstiderna, en trettonde månad, en så kallad "språng månad," infördes vartannat eller vart tredje år. Många länder, bland annat Asien, fortfarande använda dessa kalendrar. Dagen 29 februari, kallas Leap Day, har länge varit förknippade med särskilda vidskepelse och traditioner. I Skottland, till exempel, har det alltid ansetts mycket otur för någon att födas på Leap Day. I Grekland är det fortfarande trodde att gifta sig i ett skottår betyder ingenting men otur för paret. De mest populära skottår tradition, dock går tillbaka till de dagar då de regler för uppvaktningen var ytterst stränga. I många kulturer, tilläts kvinnor att föreslå att endast män är ytterst sällsynt dag 29 februari. På denna dag, som ibland kallas "Bachelors 'Day," En man var tvungen att betala en straffavgift som en kyss, ett par handskar siden, eller penningpolitisk böter om han vägrade ett äktenskap erbjudande från en kvinna.

Denna tradition är rötter sannolikt härrör från den gamla irländska folklore som berättar om Heliga Birgitta slående en deal med Saint Patrick att tillåta kvinnor att föreslå att man en gång vart fjärde år. Denna gamla sed kan ha använts för att balansera de traditionella manliga och kvinnliga roller gärna Leap Day används för att balansera kalendern. I USA, vissa kallar Leap Day "Sadie Hawkin's Day" efter ett kroniskt ogift kvinnlig i den populära Li'l Abner tecknad serie.

Leap dag vara en mycket speciell dag för de "leapers" och "leaplings" född den 29 februari. Det finns en stor debatt om huruvida dessa födelsedagar ska firas den 28 februari eller den 1 mars. Många leapers dock bara fira sin födelsedag under officiell skottår, eftersom de tror att det finns inget substitut för en 29 februari födelsedag. De flesta länder särskilda tilläggsavtal för dem som är födda på Leap Day så att de kan anses berättiga till körning, äktenskap och andra aktiviteter som kräver laglig ålder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.