Vad är nedärvd skuld?

Det finns ett gammalt uttryck, finns i flera böcker i Gamla testamentet, vilket innebär att det syndiga handlingar fäder (förfäder) kommer att fortsätta att förfölja sina söner (ättlingar). I huvudsak är detta bud bakom Ärvda skuld , ett tillstånd där kommande generationer i fortsättningen att ha några känslor av ansvar för åtgärder som deras föregångare. Den slaveriet och dess förödmjukande effekter på slavarnas avkomma, till exempel, nämns ofta som ett fall av ärftlig skuld för vita människor.

I ett religiöst sammanhang, är Adam och Evas förbjuden konsumtionen av frukten från kunskapens träd tros ha orsakat en nästan oersättlig klyfta mellan Gud och människan, en förbannelse som kallas "arvsynd". På grund av de åtgärder som vidtagits av människans ursprungliga förfäder måste framtida generationer ta en nedärvd skuld för att förråda Guds bud. Enligt vissa judisk-kristna filosofier, måste människan leva i en syndig värld som botgöring för Original Sin begåtts av Adam och Eva. När det gäller slaveri eller den orättvisa behandlingen av indianer, har många vita uttryckt ett behov för att sona åtgärder som deras förfäder, medan andra anser att dessa händelser som ett olyckligt men oföränderlig del av en felaktig historia . Medan en del ättlingar till slavar eller infödda amerikaner kan begära en officiell ursäkt eller ekonomisk gottgörelse för de synder i det förflutna, andra tycker att det vore orättvist att tvinga en generation för att sona synder sina förfäder genom att utnyttja en känsla av ärvda skuld. Det finns också flera olika synsätt på begreppet ärvda skuld från den ursprungliga Fall of Man. En del kristna tror att blodet offret av Jesus Kristus, som visar sig Gud i mänsklig form, har rekommenderat klyftan mellan Gud och människa helt och vi är inte längre belastas med ärvda skuld. Andra menar att människan är fortfarande belastas med en syndig natur och nedärvda skuld, men offerdöd Jesu Kristi skapat ett nytt förbund mellan Gud och dem som aktivt söker Hans förlåtelse.

tror att en del ärvda skuld bör få dö en naturlig död under loppet av generationer. Modern tyskar som bor tillsammans med ärvda skuld på Hitlers folkmord regim eller ryssar som förlorade förfäder i Stalins utrensningar bör ges möjlighet att läka från synder sina fäders snarare än att fortsätta leva i skuggan av ärvda skuld.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.