Vad är judisk skuld?

judisk skuld är en myt om den allmänna arten av judiskt liv och kultur. Myten visas i flera olika former, bland dem den judiska mor, som är skicklig på att skapa skuld i hennes barn. Judisk skuld är också ibland som den neurotiska näringsidkare som kämpar med tillämpningen av religiösa principer för affärsetik. I allmänhet kan tanken på en skyldig Judisk vara relaterad till en situation där individen verkar bedriva verksamhet som egenföretagare överseende.

Även om judisk skuld har gett foder för komiska rutiner och karaktärer i TV-serier och filmer i många år, är företeelsen i allmänhet anses vara mer av en urban legend än sanning. Det finns ingenting i grundsatserna för judendomen som ingrain skuld i högre grad än i de flesta religioner. Detta innebär Judendomen är inte längre omfattas av neuroticism än någon annan större värld tro eller ideologi. är idén om judisk skuld ibland kopplade till det judiska begreppet ånger eller Teshuva. I grunden är denna typ av ånger anses vara det första steget mot bättring från att fatta fel åtgärd. Ur detta perspektiv är Teshuva anses vara en form av positiv skuld, eftersom de individuella erkänner fel för talan och är därför beredd att bringa försoning för otillåten handling.

De flesta av de populära stereotyper tenderar att presentera judisk skuld som en ursäkt för handlingar snarare än ånger för felaktiga handlingar. Myten om judisk skuld exemplifieras av en judisk person som skall handla i vissa butiker eller har en förkärlek till skam andra till att göra det han eller hon vill genom att få dem att känna sig skyldig. Medan det finns säkert anhängare av judendomen som ägnar sig åt dessa och liknande aktiviteter, finns det inga belägg för att det är något unikt judiskt om förmågan att skapa och odla skuld själv eller andra.

när den ses som något annat än en kulturell stereotyp som är användbar för underhållning bara är idén om judisk skuld relativt ofarliga. Men när människor antar att det finns en hel del sanning i dessa stereotyper, kan de leder ofta till många missuppfattningar om judendom och judar i allmänhet att de helt enkelt inte tecken på religion eller kultur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.