Vad är ett timglas?

ett timglas är ett icke-mekaniska instrument som används för att hålla tiden. Ett timglas mäter oftast går i en timme, men enskilda timglas kan utformas för att mäta olika tidsenheter. Vissa timglas åtgärd bara några sekunder, medan andra mått minuter och några till och med dagar åtgärd. är ett timglas ofta tillverkade av glas, som namnet anger, men det kan också vara av plast. Ett timglas har två ihåliga lökar förbundna med en smal öppning. Lökarna innehåller sand, som sipprar genom öppningen mellan den övre och nedre glödlampa. När all sand har sjunkit till botten glödlampa, en viss tid har gått.

timglas vanligen, men inte alltid, har ett stativ som omsluter glaset glödlampor. Ett timglas upphängd i en monter ger en stabil bas och är lätt vänds för att återställa tiden utan att lämna fingeravtryck på glaset. Ser kan vara gjorda av trä, glas, metall eller plast. De olika versionerna av timglas står är oändliga, allt från enkla till pryd med allt däremellan.

uppfanns timglas någon gång i den 14: e århundradet. Före tillkomsten av mekaniska klockor, där timglas vanligen används för nautiska ändamål, matlagning och tidpunkten för gudstjänster, bland annat. Eftersom varje timglas markerar bara en period, kan vi föreställa oss att våra förfäder måste ha haft en stor samling av timglas. En anmärkningsvärd timglas har uppnått berömmelse i den klassiska boken och filmen The Wizard of Oz . Interimskontona fyllt scener där timglaset rinner iväg Dorothys hopp om en räddning gör timglaset bekant för många generationer.

p

Idag timglas används ofta i brädspel att markera en spelares tur eller varaktigheten för en aktivitet. Ett timglas kan också vara ett roligt sätt och då dagliga sysslor och andra uppgifter. Timglas gör också vackra Samlarobjekt på grund av sina eleganta stil och variationer i design.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.