Vad är ett skeppsbrott?

En skeppsbrott kan antingen hänvisa till händelse av att ett fartyg förliste, eller den fysiska vraket själv. Skeppsbrott har inträffat under sjöfartshistoria, och det är sannolikt att miljoner har dött av dem. FN uppskattar att det finns 3 miljoner vrak på havsbotten över hela världen. Några av dessa har blivit bästa dykning platser, eftersom många hav organismer kommer BETÄCKA ett skeppsbrott om försedd med en. Några kända vrak är mycket gamla, inklusive grekiska handelsfartyg daterad till 400 f. Kr. , skeppsvrak feniciska daterad till 1200 f. Kr. , och en Levantine skeppsbrott daterad till 1400 f. Kr. , den sena bronsåldern. Det har varit många kända vrak genom historien, och det finns många atoller hela världen med tiotals, om inte hundratals, vrak i grunt vatten. Vrak hända om någon av flera skäl, vanligtvis i stormar, går på grund av dålig navigering, eller på grund av fiendens attacker under kriget. Förmodligen den mest kända vraket i historien är HMS Titanic , en 882 ft (269 m) lyxiga kryssningsfartyg som sjönk i Nordatlanten efter slående ett isberg. Skeppsbrottet dödade 1500 personer, och fartyget sjönk cirka 2. 5 miles (4 km) till havsbotten. Många år senare, 1982, Titanic fotograferades och undersöktes på plats av en fjärrmanövrerad djuphavet dränkbar. Periodvis har idén att lyfta vraket tillbaka upp till ytan diskuterats, men att sätta i arbete skulle förmodligen kräva hundratals miljoner dollar.

Studier av gamla skeppsvrak och andra nedsänkt artefakter är ett helt disciplin som kallas maritim arkeologi. Att studera forntida skeppsvrak kan ge oss mycket information om en förlorad civilisation, bevara kulturföremål som skulle ha länge sedan har plundrats och förbrukas eller demonteras om de lämnas på land. En av de mest berömda föremålen från ett gammalt skeppsvrak, det Antikytheramekanismen, faktiskt är det första kända mekaniska dator, och användes för att beräkna de cykler av solen, månen och planeterna. Precisionen och komplexiteten av de redskap som anses vara i paritet med 17th century klockor, och mekanismer av liknande återfinns inte i det arkeologiska registrera till över 1000 år senare.

Vissa fynd som har upptäckts från vrak som går tillbaka till antiken innehålla stora mängder guld, egyptiska ebenholts för möbler, strutsägg, bärnsten, obearbetade glas, olika hartser för parfym eller rökelse, fartyg elfenben, lera lampor, smycken, brons snickeri verktyg , spjut, svärd, ceremoniella yxor, och hundratals andra föremål. Många av dessa fascinerande fynd finns nu på museer över hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.