Vad är ett mausoleum?

A Mausoleum (plural mausolea eller mausoléer) är en stor, fristående och ofta ornately dekorerade grav eller graven. Ordet kommer från namnet på kung Mausollos av Karien, för vilka en lyxig GRAVLIK monument var beställd av hans hustru drottning Artemisia av Karien vid Halikarnassos i Mindre Asien (nuvarande Bodrum i Turkiet). Vid den tiden ansågs Mausollos "mausoleum en av de sju underverken i den antika världen, men idag lite kvar av det undantag för den fragmentariska skulpturer som förvaras i British Museum, London. kan någon annan forntida mausoleum finns i Ravenna i Italien, och hus resterna av Galla Placidia, syster till Roms siste kejsaren Honorius, och som anses vara en av de mäktigaste kvinnorna i den antika världen. För ett mausoleum, är strukturen en ganska nykter byggnad och har föga gemensamt med de senare braskande trenden utarbeta arkitektonisk design i kombination med vackra inredningen. Det Strukturen är som ett latinskt kors, som toppas av en enkel kupol.

Senare exempel på mausolea omfatta Taj Mahal i Agra, Indien, som beställts av Mughal Emperor Shah Jahan till minne av liv hans favorit hustru och tredje hustru Mumtaz Mahal. Den byggnad i Agra är kanske den mest storartade mausoleum som någonsin byggts och är berömd för sina magnifika vita kupol och vit marmor, som är med inläggningar av halvädelstenar. Det betraktas som en höjdpunkt Mughal och muslimska arkitektur och år 1983 lades till listan över Unescos världsarvslista. En annan berömd mausoleet är den kungliga mausoleet ligger i Frogmore, England som innehåller gravar drottning Victoria och prins Albert. Avslutat 1871, är mausoleum, designad av Ludwig Gruner i Dresden, i figuren av ett grekiskt kors, med väggar av sten från Portland och Rood, eller över, i australiska koppar. Den mäter 70 fot (21 meter).

Mindre utsmyckade men vanligare mausoléer är walled strukturer, ofta med en dörr för att ge tillgång till besökare, men ibland är de förseglade. Mausoleer är, naturligtvis, finns runt om i världen, men de är särskilt vanliga i Europa och i de länder som européerna tidigare hade kolonier. De har oftast en ovan kammare marken begravning eller en begravning valv som sitter under mausoleum yttre struktur och hus eller flera organ. De innehåller ofta gravurnekammare, nischer, eller försänkningar som används för att hysa askan efter den avlidne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.