Vad är ett keltiskt Knot?

A Celtic knut är en stiliserad sammanvävda konstruktion som liknar en knut i betydelsen en knut på rep endast i de mest prydnads bemärkelse. Knotwork pryder en rad artefakter från keltiska kulturen, med stenskulpturer och smycken, men det verkligen började frodas i den kristna eran, när Celtic knop antogs för att dekorera religiösa texter och strukturer. Många länk Celtic knop med den tidiga kulturen i Storbritannien och Irland, även om liknande komplexa geometriska mönster återfinns också i nordiska kulturer och på det europeiska fastlandet. Det finns en viss tvist om användningen av ordet "Celtic" i detta fall. En "Celt" är någon som talar en medlem av den keltiska språkfamiljen, och en gång i tiden var kelterna vitt spridda över stora delar av Europa. Många historiker skrev om den keltiska folk, inklusive romarna, som kämpade bittert med dem i Gallien och Storbritannien. Den så kallade "Celtic knot" steg till sin höjdpunkt i Irland och Skottland, men det var ingalunda begränsad till dessa områden, termen "Celtic knut" används främst av konventioner, trots att det inte är, kanske, helt korrekt. Vad du än vill kalla det, är en keltisk knut en mycket distinkt konstverket. Många var utformade för att vara ändlösa, med ett upprepande mönster som inte hade någon tydlig början eller slut. Knuten skulle kunna ta formen av ett komplext nät, en stiliserad utformning av en växt eller djur, eller ett antal figurer. Om särskild utformning hade särskild betydelse, har dessa försvunnit till historien, trots vad kortet kopplad till din keltisk knut halsbandet kan säga.

Vissa historiker tror att den stiliserade djuriska former i keltiska Knotwork reflektera tidiga religiösa förbud mot avbildar siffror, och de få exempel på keltiska knutar från tidiga perioder av keltisk historia tycks stödja denna teori. Dessa tidiga knop var ofta rent geometrisk konstruktion.

Inga riktiga uppgifter om Celtic Knotwork buds innan kristnandet av den keltiska folken, och vissa personer har föreslagit att den keltiska knut har inte hedniskt ursprung, trots brinnande önskan om motsatsen. Några av de finaste exemplen på sådana Knotwork kan hittas i tidig kristen arkitektur, biblar och olika religiösa handlingar, och några mycket vackra mönster kan ses på gravstenar. Medan knutar skapades före tillkomsten av kristendomen, mer utvecklade och komplexa versioner verkade inte förrän kristendomen hade bestämt fast bland kelterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.