Vad är en smutsig bomb?

En smutsig bomb är en explosiv anordning som används för att sprida radioaktivt material. Eftersom folk tenderar att frukta strålning, tack vare en utbredd kulturell kunskap om effekterna av strålning, en smutsig bomb kan orsaka omfattande rädsla och panik Förutom att skapa en enda röra att städa upp. Av denna anledning, vissa regeringar tror att smutsiga bomber potentiellt skulle kunna användas av terroristorganisationer som ett verktyg för att störa ett samhälle och /eller regeringen. Det är oerhört viktigt att skilja en smutsig bomb från en atombomb. Även smutsiga bomber innehåller kärnämnen, de är inte på något sätt så mäktig eller så förödande som en atombomb. I själva verket är den sprängämnen i en smutsig bomb vara långt farligare än det radioaktiva material, med de flesta scenarier tillskrivs merparten av skadade människor i närheten av explosionen, i stället för strålskador. Medan en smutsig bomb kan absolut inte behandla lätt, är hotet om en nukleär bomb mycket hårdare.

Effekten av en smutsig bomb varierar, beroende på hur den är uppbyggd, typen av material, och den dominerande förhållandena på dagen när enheten är detonerade. Till exempel kan svåra vindar bära det radioaktiva materialet i bomb över ett brett swatch av området, vilket ger mer eller röra att städa upp. Eller, en stor mängd sprängämnen skulle kunna användas, vilket skapar kaos på platsen för detonation och samtidigt också en bred spridning. i studier som utförts på smutsiga bomber har de flesta regeringar ingår att risken för strålskador från en smutsig bomb är faktiskt ganska minimal. Kunde dock detonation av en sådan anordning vara ett kraftfullt verktyg för att skapa fruktan i befolkningen, eftersom många människor har en djupt rotad rädsla för strålning. Den rädsla och panik som skapas av en smutsig bomb kan skapa kaos, tillsammans med krav på en intensiv sanering av området, vilket kan vara mycket kostsamma.

smutsiga bomber är en form av radiologisk Dispersal Device (RDD). Oron för sådana anordningar har de flesta regeringar tätt kontroll radioaktivt material, med målsättningen att säkerställa att den inte hamnar i fel händer. Men en hel del tekniskt kunnande krävs för att bygga en smutsig bomb, och som ett resultat av dessa enheter är mycket mindre av ett hot än Improvised Explosive Devices (IED), bomber självmord, och andra mer grova former av terrorism som är lätt att planera, bygga och köra.

Om du är utsatt för en smutsig bomb, bör du duscha, kasta kläder bärs vid tidpunkten för explosionen, och söka läkarvård. I händelse av att en smutsig bomb exploderar i en stor tätort, en sådan läkare kommer förmodligen vara lätt tillgänglig, som katastrofområden insatsstyrkor kommer säkert ner en masse till platsen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.