Vad är en saga?

För så länge människor har spelat in sin historia, har de berättat historier. På den tiden när folk inte kände nästan lika mycket om världen som de gör nu, gjorde de upp myter och legender för att förklara händelser. Sagan föddes ur dessa berättelser. Både barn och vuxna älskar en bra saga. I den arketypiska sagan, goda vinner över det onda de onda straffas, de goda blomstra. Hjälten och hjältinnan måste gå genom försök råda, och magi och magiska varelser vanligtvis visas, men i slutändan är protagonisten segerrik. Magic är i allmänhet deus ex machina som räddar dagen. En saga kan finnas i flera versioner. Ett bra exempel är Little Red Riding Hood. En version är absolut en varnande berättelse. Rödluvan olydig mot sin mor, pratar med vargen och till slut blir uppäten av honom. Så slut alla dåliga barn. Däremot har en annan version av berättelsen Rödluvan som eftersträvas med vargen, som fångar tag i hennes huva, som är förtrollad av mormor, bränner munnen. Han går huvudstupa in i byn väl och drunknar. Vissa versioner har vargen äter mormor utan att dödas av en jägare, som skär vargen öppna och räddar mormor. En saga kan också ofta vara sanerad så att inte skrämma barnen. Sleeping Beauty i dess ursprungliga form hade furstens mor rösterna som ett TROLLGUMMA som till slut försökte få Törnrosa och hennes barn dödade så TROLLGUMMA kunde äta dem. Disney versionen står med den skräckinjagande Maleficent, men när hon är besegrad och Aurora vaknade med den ödesdigra kyssen, är allt väl i evigheters evighet. Alla lever "lyckliga", faktiskt. Disney-versionen av Sleeping Beauty kommer ganska nära det ursprungliga, men många föräldrar har bedömt det som alltför skrämmande för sina barn.

sagan är en viktig komponent i barnlitteratur. Många moderna teman i filmer och TV härrör från sagan, i motiv om än inte i komplott. Moderna människor använder ofta Cinderella som ett exempel på en person eller grupp med dåliga framtidsutsikter som lyckats trots oddsen. "Prince Charming" är beau-ideal av manlighet. Den Shrek MOVIE serien gör väl det liksom alla moderna medier i skewering genren saga, men skämten är mycket roligare när betraktaren känner till det ursprungliga berättelser. Ändå är sagan ett utmärkt medium där barn kan utöva sin fantasi.

En komplett samling av de vanligaste sagorna kan hittas online på classicreader. com. The Fairy sammanställs böcker och redigerat av litteraturkritiker Andrew Lang finns där. Han sammanställde dessa böcker under senare hälften av 19th century, och hans böcker är obligatorisk läsning för alla beundrare av sagor från hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.