Vad är en förseelse?

samma latinska rot, peccare eller "till synd", ger två engelska ord med helt motsatta betydelser, oklanderlig och förseelse . En person kan vara oklanderligt klädd eller ha ett fläckfritt, vilket betyder "utan synd eller anfall, men en förseelse är en helt annan sak. En förseelse är bokstavligen en lite synd, från den spanska diminutivform av det latinska verbet peccare .

Begreppet synd förutsätter en viss grad av brott förorsakad av en specifik handling eller gärning. Allvarliga missar i moraliskt omdöme som äktenskapsbrott, hasardspel eller stöld skulle anses större brott, medan mindre förseelser såsom förhalning, flirtig beteende eller använder svordomar skulle anses peccadilloes. En i övrigt hedervärd person peccadilloes ofta förbises eller förlåtas med hänsyn till hans eller hennes övergripande karaktär. Det finns ofta en del stridigheter över exakt vad som skall betraktas som ursäktlig förseelse och vad som bör betraktas som en talan tecken fel. En makes tendens att flirta med medlemmar av det motsatta könet på offentliga platser kan ses som en förseelse, eftersom problemet är fristående och flirt är relativt ofarliga. Vanliga flirt med sexuella övertoner, dock inte skulle anses vara en mindre förseelse, eftersom problemet är klart stötande eller omoralisk.

Nästan alla har minst en förseelse, även om man inte väljer att erkänna den som sådan. Nervös vanor t. ex. nagelbitning eller hår-pulling skulle anses peccadilloes, som skulle knuckle-cracking eller gemensamma popping. Tillfällig användning av oanständighet skulle också ses som en förseelse, eftersom användaren förmodligen medveten om den "syndiga" karaktären av praxis, men gör ingenting för att stävja det. Många väljer att ignorera eller tona ned peccadilloes andras, eftersom det milt kränkande beteende inte upphov till samma nivå som en offentlig eller privat korrigering.

En förseelse kan betraktas som relativt liten på en social nivå, men det kan fortfarande anses vara ett tecken fel som inte bör förbises eller avfärdas som bara en dålig vana. Heavy socialt drickande, till exempel, kan betraktas som en förseelse, eftersom det är en rättslig handling och den som tar ansvar för sina handlingar. Dock bör en förseelse aldrig tillåtas att eskalera till ett mycket allvarligare moraliska eller sociala anfall, såsom kronisk alkoholism eller sexuell, spelande eller missbruk mat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.