Vad är en Pomander?

Pomander har flera definitioner, vissa mer används i dag än för länge sedan. Två typer av pomanders fanns i äldre tider, särskilt medeltiden och renässansen. Den första var en liten väska som höll aromatiska beståndsdelar eller ens doftande ingredienser. Det kan vara en utstuderad silverboll eller "äpple", därav namnet som refererar till franska termen pomme med en klar kristall vas som skulle hålla flytande dofter. Många trodde att genomföra en sådan dofter skulle skydda mot sjukdom, och med tanke sällan bad och dofter av offentliga platser, kan pomanders har haft en mycket välkommen och praktisk användning. Förutom transporterar flytande dofter, var några Pomander typer små behållare i vilken färska eller doftande doftande örter kan läggas. Kvinnor och män, främst av överklassen, som dekorativa fall att hållas antingen vätskor eller samlingar av doftande poster, och används metaller var vanligen silver eller guld. Dessa dekorativa och väldoftande kulor kunde knytas till halsband eller till midjan, beroende på stil och preferenser. En annan punkt som kallas Pomander är olika frukter, speciellt citrusfrukter som är torkade hela och översållad med kryddor som kryddnejlika. Dessa kan bidra till friska luften, och de är mycket lätt att göra eftersom några hela kryddnejlikor och några apelsiner, citroner eller tangeriner. När frukten torkas, kan Pomander hängas upp ett band och ger ett naturligt och hälsosamt sätt att göra ett hem eller ett rum luktar sött. Vissa människor får också denna typ av Pomander som en jul prydnad.

För modern folkmusik, kan Pomander trolla en helt annan bild. Pomanders kan hänvisa till kulor av blomsterarrangemang, som kan hängas från tak, som i buketter med ett band, eller en rund boll blommig mittpunkten är fästade på en lämplig bas. Alla tre är ofta används vid bröllop. Centerpieces av detta slag kan vara otroligt utarbeta innehåller hundratals blommor.

Med konstgjorda eller torkade blommor du kan göra dessa dekorativa pomanders hemma också, som mer än en tillfällig centerpiece. De kan vara härliga placeras i klarglas skålar, och igen kan du göra små att hänga på julgranar eller bara för året runt doft. Om du använder aromatiska torkade blommor, kan de fräscha rum lika effektivt som de nejlika orange Pomander gör. Alternativt kan du hålla en aromatisk Pomander i en låda, i synnerhet i en dedicerad till delicates, att hålla kläder luktar fräscht.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.