Vad är en News Läck?

En nyhet läcka är ett utlämnande av information som är tänkt att vara hemliga. Nyheter läckor varierar kraftigt, från diskussioner av innehållet i böcker som fortfarande är ett bokförlag embargo, vilket innebär att böckerna ännu inte har släppts, till avslöjanden av känsliga regeringsdokument. Många nyhetsbyråer runt om i världen förlitar sig på nyheter läckor till "scoop" sina motståndare, så att de kan publicera unika berättelser som läsare, tittare och lyssnare kan inte komma någon annanstans. Den "läcka" i "nyheter läcka "är en hänvisning till det faktum att informationen skall erhållas genom läckage av information inom en organisation. Ibland nyheter läckor är mindre hemliga, vissa politiker, till exempel, har diskuterat konfidentiell information av misstag eller avsiktligt, vilket var fallet med Valerie Plame, en amerikansk hemlig agent som var utsatt till den nationella medierna i en presskonferens.

Nyheter läckor kan ta sig många former. Till exempel kan någon från att inom en organisation vill uppmärksamma en allvarlig fråga, såsom olaglig verksamhet, och han eller hon kan välja att gå till massmedia med denna information. Vissa använder läckor för att få ut information snabbt, även om de inte har behörighet att lämna ut den, ibland för att manipulera medierna. Organisationer kan också göra off the record kommentarer som kan betraktas läckage innan det formella utlämnande av information.

Leakers ta ett antal former. En del är missnöjda anställda som helt enkelt vill skada allmänhetens bild av de företag de arbetar för. Andra är bekymrade medborgare som blir orolig över det arbete som deras företag gör. Vissa vill bara uppmärksamhet, sippra ut information i hopp om att det kommer att förvandlas till en stor berättelse, så att de kan vara i allmänhetens ögon. I vissa fall kommer en nyheter läcka från någon som är vän med en journalist, och det ses som en personlig tjänst.

Ett berömt nyheter läcka i Förenade staterna var Pentagon Papers, en serie av konfidentiella offentliga handlingar som släpptes i Washington Post. Pentagon Papers visade sig vara en krutdurk för den amerikanska allmänheten, radikalt förändrade uppfattningar om Vietnamkriget och gör att människor samlas kring de inblandade journalisterna när de pressades att avslöja sin källa. Än idag är källan till ett nyheter läcka skyddad i USA, ibland mycket till frustration av regeringen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.