Vad är en Lob Bomb?

En LOB bomb är en typ av Improvised Explosive som packning stor metall kapsel med sprängämnen och splitter och sedan driver den med hjälp av en raket. LOB bomber är mycket effektiva, och extremt effektivt. Eftersom de är lätta att göra, de är ett stort problem för många militära ledare, som är bekymrade över de potentiella förödelsen som kan orsakas av LOB bomber.

Lob bomber, känd som en improviserad Rocket-Assisted Murbruk (IRAMs) i militär jargong, var först mer allmänt rapporterats under Irakkriget i början av 21: a århundradet. I detta krig, verkade den första LOB bomberna som först dyker upp i Bagdad under 2007, som eldas med shiitiska upprorsmän. Även om den ursprungliga LOB bomberna var inte särskilt effektiva, stod det klart framgår att upprorsmän skulle perfekt metod, eventuellt skapar vapen som kan utgöra ett allvarligt hot, särskilt när de kombineras med andra improviserade sprängämnen. En typisk LOB bomb är tillverkad av en propan tank eller svetsning tank som är tömda på bränsle, sågade öppna, packade och sedan svetsade stänga igen. I vissa fall är lob bomb helt enkelt slängde bort sidan av en lastbil, utan raketer för att driva den, då rebeller måste komma mycket nära sitt mål. I andra fall är raketer eller en avlägsen sprängkapsel används, gör att människor kan rikta en plats på avstånd.

Liksom andra improviserade sprängämnen är LOB bomb billiga att göra, och frustrerande svåra att spåra. Massor av människor har fullt legitima skäl att bära med svetsning och tankar propan, särskilt i ett land där propan är den viktigaste källan till bränsle för värmare och spisar, och det är inte logistiskt möjligt att stoppa alla som bedriver en sådan tank. Den mycket BILLIGHET av LOB bomb innebär att rebellerna kan konstruera ett stort antal sådana bomber, och de kanske inte oroa Duds eller dåligt konstruerade bomber, vilket ibland kan vara ännu farligare än funktion bomber.

I likhet med andra vapen utvecklats av rebeller i Irak kriget, LOB bomben är en kreativ användning av tillgängliga material, tillsammans med ett allvarligt hot. Rebeller använder också erfarenheterna från tidigare LOB bombattacker att förfina konstruktionen, och att hitta de mest effektiva och mest förödande inkarnation för LOB bomben samtidigt söker sig bättre mål. Den explosiva kraften i LOB bomb gör den särskilt lämplig i tyngre berikade områden och strukturer, såsom de som används för att skydda viktiga statliga och militära tjänstemän.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.