Vad är en Kartusch?

En cartouche är en forntida egyptisk design, först känd som en Shen . Shen eller cartouche, med anor från cirka 5000 år, är en hieroglyfer rep loopas och bundet i botten och bildar en sluten krets. Den inringa rep symboliserar evigheten med ingen början eller slut, ofta bifoga en sol, anger kungens styre över kosmos. Shen syns i många antika egyptiska artefakter, ofta grep i klorna på olika aviär gudar, svävande skyddsmarkering över ett utslag kung.

Runt slutet av 3: e dynastin (ca 2575 f. Kr. ) Huni använde en cartouche att omsluta hans suveräna namn. Med tiden cartouche blev avlånga vertikalt för att hålla cuneiform glyphs längre kungliga namn. En dubbel-cartouche användes ibland för att visa det kungliga namnet bredvid ges eller födelsenamn. Egyptierna trodde att skriva ner ett namn var viktigt, eller själen riskerar att försvinna efter döden. Detta kan förklara varför cartouche förekommer på många kungliga sarkofager.

Den cartouche var en kraftfull symbol som Tuthmosis III (1504 f. Kr. -1450 f. Kr. ) dikterade hela sin gravkammare, som upptäcktes i Konungarnas dal, vara cartouche-formade tillsammans med sin sarkofag. Temple inskriptioner från den grekisk-romerska perioden visar också cartouche innehav namn av gudar, såsom Osiris och Isis.

Idag kan vem som helst njuta av den kungliga välsignelse av en anpassad cartouche med hans eller hennes namn i hieroglyfer. En cartouche kan hänga från ett halsband, armband, eller kan köpas som örhängen. Custom cartouches finns i många stilar i både guld och silver.

Vissa webbplatser som säljer cartouches kommer att översätta namn i hieroglyfer så kunden kan se hur det ser ut i glyphs innan beställning. Långa namn kanske måste kortas, eftersom de flesta cartouches är begränsad till omkring sex glyphs. En kort namn, t. ex. "Jan" eller "Bob" som kan förbättras med ett ankh eller annan symbol.

En anpassad cartouche kan vara ett unikt och intressant gåva, bärande med sig en kunglig och rik historia. Många online återförsäljare skryter om att deras cartouches är handgjorda i Egypten. Priserna varierar från ca $ 30 $ (USD) till över $ 100 USD, så det finns något för varje plånbok. Om du beställer en anpassad cartouche, vara säker på att namnet är rättstavat på beställning, kunde lika skräddarsydda smycken inte returemballage.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.