Vad är en Consigliere?

Ordet consigliere kommer från italienska för rådgivare eller handledare, mest känt för en organiserad brottslighet boss. I Mario Puzo's The Godfather film serie, är Robert Duvall karaktär Tom Hagen en consigliere till fiktiva Corleone brottet familj. Även Hagen är en praktiserande jurist, en roll som consigliere är inte begränsad till juridisk rådgivning eller skydd. En consigliere är också tredje kontroll över hela maffian familjen, och har den verkställande makten att göra beslut i chefens ställe. Endast underboss, oftast blod i förhållande till chefen, har mer auktoritet än consigliere i en organiserad brottslighet familj.

roll en consigliere är en kvarleva från medeltiden då adelsmän av en besegrad domstol skulle göra sig till förfogande för den nye monarken. Endast de mest pålitliga och kunniga ädling kunde bli en consigliere, och han kan tjäna flera generationer av den styrande familjen. En consigliere kan bytas ut när de politiska vindarna förskjutits, men monarker tenderade att hålla endast en consigliere i taget för att undvika eventuella svek. I modern bemärkelse, ett antal politiska eller sociala rådgivare till mäktiga familjer kunde tjäna etiketten consigliere. Det är ofta föreslås att Bush-familjen, vars medlemmar inkluderar två presidenter och en guvernör, har en consigliere, en veteran republikansk politiker vid namn James Baker. Baker har haft ett antal politiska ståndpunkter inom ramen för båda presidenter heter Bush, och under 2006 Baker lett en kommission för att utvärdera kriget i Irak. Baker's råd och professionell rådgivning för Bush-familjen matchar traditionella roll consigliere.

Andra politiker och framstående offentliga personer också beroende av tjänster från en consigliere, även om de kan vara ovilliga att kalla deras rådgivare med det namnet. Politiska kandidater använder ofta en consigliere slags vägleda dem genom kampanjen processen. Ett effektivt politiskt consigliere kan hindra en sökande från att göra ett taktiskt misstag, eller stöd i spinn kontroll efteråt. Vissa politiker rådfråga en consigliere från en motpart att se hur deras förslag skulle tas emot av avvikande väljarna.

Framträdande underhållare även använda sig av en consigliere för att vägleda sina karriärer. Framgångsrika aktörer kan ha en consigliere att fatta objektiva beslut om vilka skript för att acceptera, till exempel. Agenter och styrelseledamöter kan ha sin egen agenda, så det är inte ovanligt att efterfrågade underhållare att begära in yttrande från en betrodd consigliere innan de undertecknar några åtaganden eller avtal.

Som tecken Tom Hagen upptäcker i Gudfadern-serien, dock kan en consigliere karriär i den organiserade brottsligheten slutade tvärt. När Michael Corleone, son till chefen Vito Corleone, tar över kontrollen av familjen avfärdar han snabbt Hagen. Även Hagen kan ha varit extremt lojala till familjen Corleone, var hans kunskaper inte bevisas i stridens hetta. Michael Corleone förklarar bekant att Hagen var inte en "krigstida consigliere". Familjen behövde en ny consigliere som förstod det komplicerade rättsliga tvister det var på väg att möta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.