Vad är en Colonnade?

en pelargång är ett arkitektoniskt inslag som avståndet kolumner med jämna mellanrum. Vanligen visas en pelargång i form av en rad kolonner, även om en pelargång kan också vara flera skikt djupt. Många associerar pelargången med klassisk arkitektur, eftersom pelargångar var vanliga inslag om grekiska och romerska tempel och andra offentliga byggnader. De fortsätter att användas på formella offentliga byggnader såsom museer och domstolar för att låna dessa strukturer en air av tyngdkraften. Det arkitektoniskt inslag kan användas på flera sätt. Klassiskt, en pelargång rader en portik, en typ av täckta veranda som leder till ingången till en byggnad. För en ikonisk bild av en portik, leta upp ett fotografi av Parthenon i Grekland, Parthenon har en mycket imponerande portik fodrad med jättelika kolonner. Pelargångar kan också trafikerade linjen gångbanor som kan leda mellan byggnader eller genom formella trädgårdar. En pelargång är också aa utmärkande drag för en basilika, en struktur med en stor öppen centralt utrymme som begränsas av en pelargång. Genom passerar kolumnerna kan människor flytta från den centrala öppna kyrkorummet för mindre slutna utrymmen, i klassisk kulturer, var en basilika en viktig struktur som ofta hålls administrativ personal tillsammans med en öppen marknad. Imitera basilikan konstruktion, en pelargång ibland rubriker har en öppen gård, särskilt i Medelhavet arkitektur, där en central öppen breezy rymden kan hålla ett hus svalt i de varma sommarmånaderna.

storlek och utformning av en pelargång kan varierar kraftigt, och de kolumner som skall göras av material som kalksten, marmor, eller trä, då de vanligtvis är målade. Formellt byggnader, kolumnerna är ofta stora, som komplement till storleken på byggnaden och förmodligen för att skrämma besökare. Smalare, är små kolumner används i arkitektur för formellt hem, Regency arkitektur, exempelvis ofta skisserat blygsam pelargångar som funktioner i bostäder och offentliga strukturer. Denna arkitektoniska stil utvecklades från den neo-klassiska skolan för arkitektur, som även integrerat mycket kolumner.

De kolonner som används för att konstruera en pelargång kan vara av vilken stil . I de flesta fall används de som strukturellt stöd för en täckning eller den byggnad som de följer med, även om det är möjligt att använda fristående kolumner i en pelargång. Fristående pelargångarne ibland visas i formella trädgårdar, där designern vill använda ett arkitektoniskt inslag utan överväldigande betraktaren med ett hölje.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.