Vad är en Christening?

Döpt är en form av dop som utövas av många kristna samfund. I allmänhet är denna rit anses antingen vara ett sakrament och förordningar som välkomnar en nyfödd i det kristna samfundet och formellt skänker ett förnamn på barnet. De flesta valörer som praxis denna typ av barndopet kräver att riten skall utföras under ledning av en ordinerad medlem av prästerskapet, även om vissa traditioner tillåta lekmän att genomföra ceremonin.

Betydelsen av dop varierar i olika kristna traditioner. Många anser baby dopet som ett sätt att skapa ett förbund mellan familjen och den lokala tro samfundet att tillhandahålla en säker miljö för vård och ge näring till barnet som han eller hon växer upp. Som ett led i detta förbund, lovar samfundet att stödja föräldrarna i att föda upp ett barn med kristna principer, samt lära barnet grunderna för kristen tro och praxis som förstås av den särskilda tro gemenskap. På ett sätt hjälper dop ett utökat familjen för det nyfödda barnet, skapa ett starkt stöd nätverk som är avsedd att ge trygghet hela livet. I vissa traditioner, är dop också ses som medel för att bekräfta det kristna namnet på nyfödda. Även spädbarn rutinmässigt är försedda med ett officiellt namn strax efter födseln, hjälper symboliken i ett kristet namn bekräfta erkännandet trons gemenskap med samma namn. En annan vanlig aspekt av dop dop har att göra med att initiera ett medlemskap process för barnet som kommer att kulminera i riten bekräftelse. Den barndop ansluter barnet till samhället skapar grunden för att undervisa barnet om kristendomen och lägger grunden för fullt medlemskap när barnet är tillräckligt gammal för att frivilligt välja att gå med i gruppen. Denna aspekt var bunden gång till tanken att säkerställa frälsning barnets själ, om han eller hon skulle dö innan de får bekräftelse, men detta begrepp har antingen bagatelliseras eller avskaffas helt från tron systemen i många kristna samfund.

Inte alla kristna traditioner praktiken dop. Religiösa traditioner som inte tillåter dopet förrän barnet har uppnått vad som är allmänt känd som en "Age of Reason" eller "Age of accountability" ofta har en ceremoni som formellt välkomnar barnet i gemenskapen. Ibland kallad hängivenhet ceremonier eller välsignelser baby, dessa liknande riter fungerar också att upprätta ett stödjande nätverk för att vårda nyfödda i tron.

Under århundradena har särskilda gudstjänster och traditioner för att fira den rit uppstod. Dessutom har ett brett utbud av dop klänningar, gåvor och andra minnessaker kommer också i allmänt bruk. Många butiker som tillgodoser en kristen klientel kommer att göra en hel serie med resurser för användning med denna typ av barndopet, och priserna sträcker sig från mycket överkomligt för extremt dyra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.