Vad är en Changeling?

En Changeling är barn till en övernaturlig varelse som är kopplade till en mänsklig baby. The Changeling visas i folklore i många europeiska länder, och hänvisningar till The Changeling kan hittas från tid till annan i modern populärkultur. Enligt legenden, älvor, troll och andra varelser önskan mänskliga bebisar antingen att öka deras egen eller att använda som tjänare, och de stjäla spädbarn och ersätta dem med sina egna barn eller en förtrollad objekt. Human föräldrar sägs kunna känna igen The Changeling genom sin fulhet eller udda eller onda beteende. I medeltida legender, sagor changelings är vanliga. Vissa barn sades vara särskilt utsatta: de som ännu inte döpt, och de som var speciellt vackra-ofta blonda hår och blå ögon. Manliga barn också sagt att riktas oftare. Det finns ett antal legendariska försiktighetsåtgärder mot changelings. Scandinavian lore föreslår att placera ett stål objekt ovanför vagga en odöpta spädbarn, medan andra traditioner gilla sådana metoder som att vrida barnets kläder inside-out eller använda amuletter. I många kulturer är The Changeling tros vara mycket klokare än en mänsklig baby, så det kan drivas bort av förvånande det till att prata och därmed blåsa omslaget. Metoder att åstadkomma detta är tillaga en måltid i ett äggskal eller brygga öl i ett ekollon. Det finns också ett antal mer oroande metoder för att bli av med en bortbyting som involverar missbrukar barnet på olika sätt. Beating, drunkning, och brinner i en spis eller i den öppna spisen har alla rekommenderas som sätt att hantera en bortbyting. Ett svenskt folklore som berättar om en kvinna som vägrar att misshandla en bortbyting och slutligen återförenas med sitt eget barn, den mänskliga barnet är friskt, och kvinnan får veta att troll mamma som hade sitt barn hade på liknande sätt vägrat böner till missbruk barnet och att vänlighet hade brutit förtrollningen.

Folklorists har två huvudsakliga teorier om möjliga ursprung bortbyting myter. En möjlighet är att bortbyting berättelser har övernaturliga omtolkningar av en verklig händelse, befolkningen tvingas gömma sig från inkräktare kan ha bytt ut sina egna barn för sundare dem av angriparna.

Den andra teorin menar att barn med medfödda defekter var ursprunget för bortbyting lore. Detta stämmer överens med legenden att manliga spädbarn ersattes oftare med changelings, eftersom män har en högre förekomst av fosterskador. Den spädbarn i vissa bortbyting berättelser egenskaper liknande de som följer av missbildningar såsom autism, progeria, eller ett antal fysiska missbildningar. Vissa förmodade Changeling fall kan också ha förekommit fall av underlåtenhet att frodas, ett tillstånd som innebär att ett barn inte växer eller ökar i vikt som förväntat och kräver extra omsorg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.