Vad är det onda ögat?

Det onda ögat är en vidskeplig tro att vissa människor kan orsaka skada för andra genom att titta på dem på ett visst sätt. Den som ger någon det onda ögat kan göra det avsiktligt för att orsaka skada, eller oavsiktligt, som ett resultat av känslan avund mot den person han eller hon ser på. Offer för onda ögat kan drabbas av sådana effekter som allmänna otur, sjukdom, eller till och med dödsfall. är den vanligaste varianten av det onda ögat i folktron som produceras av avundsjuka blickar. Det är därför en varnande berättelse, både mot synden av avund och att alltför stora stolthet. Förbannelse det onda ögat kan ges inte bara till andra människor, utan även för barn, djur och döda ting som en ögon med avund.

Tron på det onda ögat sitt ursprung i Mellanöstern, Medelhavet Europa och Syd-och Centralasien. Det ingår i både muslimska och judiska lore och har spridit sig till norra Europa och Amerika. I vissa områden är blå ögon anses vara särskilt benägna att ge onda ögat. Detta kan bero på blåögda utlänningar kommer sannolikt att vara obekanta med lokala seder och tabun om man ser på andra eller beundra andras ägodelar eller barn.

Folk åtgärder mot effekterna av onda ögat överflöd. Kohl, en av världens äldsta kosmetika, har traditionellt tillämpas runt ögonen för män, kvinnor och barn i Mellanöstern under århundraden som ett skydd mot onda ögat. I Indien kallas ett rött pigment kumkum appliceras på kinderna av samma skäl, och i Bangladesh, svarta prickar är målade på barns pannor för att avvärja onda ögat. Många åtgärder mot onda ögat involvera brinnande specifika ämnen och /eller recitera vissa böner.

Amuletter är en av de vanligaste skydd mot onda ögat. I antikens Rom, ansågs olika falliska amuletter och obscena gester hand att avvärja förbannelsen. Onda ögat smycken är speciellt vanligt i Turkiet, där den blå öga-design är känd som Nazar . I Mellanöstern, dragen en amulett kallas HAMSA hand ett öga design och sägs skydda bäraren från onda ögat. Den HAMSA hand har religiös betydelse för både judar och muslimer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.