Vad är cold reading?

Cold reading är en teknik som används av synska och mentalists runt om i världen. Det tillåter en person att använda personliga uppfattning och iakttagelse att härleda information om en annan person. Denna information, till synes från ingenstans, leder ofta andra att tro att den kalla läsaren är psykiska eller har andra speciella förmågor.

Cold reading kan inte fungera utan ett samarbete mellan den person som läses. Om personen samtycker, kommer kylan läsaren frågar en serie extremt vaga frågor. Beroende på hur personen svarar på dessa frågor, och genom noggrann analys av andra faktorer såsom kroppsspråk, kylan läsaren kan göra kvalificerade gissningar som kan vara förvånansvärt nära sanningen.

Om den person som utför cold reading session blir till en återvändsgränd rad samtal, han eller hon kommer att snabbt växla till ett annat ämne. När kall läsare att hitta en framgångsrik rad samtal, kommer de att hålla fast vid det. Genom denna metod kommer det sig att den personen vet alla typer av information om ämnet. I verkligheten kommer det mesta av informationen från föremål för cold reading session och läsaren endast uppmärksammar små detaljer. Det finns flera olika metoder för att utföra cold reading. Medan cold reading för en hel publik, kommer läsaren att använda en metod som kallas skottet Gun tekniken. En gemensam, är mycket vagt uttalande. Kylan läsare kommer då att vara uppmärksam på publikens reaktion. Efter att någon verkar "bita" på frågan, kommer kylan läsaren fokuserar på just den personen. Termen har fått sitt namn från den faktiska hagelgevär, som brand ett stort antal små pellets, ökar chansen att målet är hit från ett avstånd.

En annan metod för cold reading använder Barnum uttalanden. När du använder denna metod, kommer kylan läsaren göra mycket generella uttalanden och sedan arbeta vidare därifrån. Gemensamma förklaringar kan vara: "Du är nervös runt dem du vet ej" eller "Du var mörkrädd som barn. " The Rainbow Ruse, en annan form av cold reading en publik, är liknande shotgun-metoden. Genom att göra ett uttalande som är sant för de flesta människor i publiken, utan även erbjuda motsatsen till detta uttalande kan kalla läsaren göra uttalanden som är mer eller mindre exakt. En kall läsare som säger: "De flesta av er är nöjd med ditt liv, men detta var inte alltid fallet" använder Rainbow Ruse tekniken.

Även skenbart vilseledande av naturen, cold reading som underhållning medium ofta tillåts om läsaren informerar publiken om att informationen är bara på kul och att de inte skulle göra några större liv beslut som bygger på sessionen. De som hävdar att de psykiska, men är egentligen bara kallt behandlingen, kan befinna sig i ett rättsligt problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.