Vad är återanvända?

repurposing är en form av återvinning som är inriktat på att hitta nya användningsområden för poster som redan finns i hemmet, i stället kasta dem. Idén om repurposing kan inbegripa att göra förändringar av objekten eller helt enkelt hitta ett nytt sätt att använda objektet utan att ändra någon av de fysiska aspekterna. Här är några exempel på hur repurposing kan användas i hemmet till god nytta. En av de vanligaste sätten att återanvända är att använda sig av gamla kläder. Denna gång Anrika metod kan ta sig flera uttryck. Ett sätt är att passera skjortor, byxor och andra kläder till någon annan när den ursprungliga ägaren inte längre vill bära kläderna. Familjer använder ofta detta synsätt genom att dela med kläder som barnen har vuxit till yngre barn eller till vänner eller släktingar som i sin tur kan utnyttja dessa poster. Det är emellertid också möjligt att använda repurposed kläder genom att ändra stil och funktion av ett klädesplagg. Till exempel kan ett par jeans som är slitna på knäna skäras ut i ett par shorts för slitage runt huset. De återstående delar av ben som är i gott skick kan användas för att skapa enkla varma pads för användning i köket, eller som material i hantverks-projekt, såsom inrättandet av denim omfattas tavelramar.

Samma princip gäller inredning. En liten rektangulär köksbordet kan målas eller refinished att göra ett enkelt skrivbord för den eller barnets rum. Samma tabell kan förvandlas till ett soffbord med att bara klippa benen ner till lämplig höjd. Gammal vattensäng sänggavlar kan ibland tas loss från ramen och används som dekorativa hyllor. Genom att ändra den fysiska egenskaper, kan repurposed möbler ta ett helt nytt liv och ger många år i tjänst. Det finns andra former av återanvända och som kan finna användning i miljöer utanför hemmet. Innehåll repurposing är en vanlig metod med försäljnings-och marknadsföringskampanjer. Hellre än att kassera annonstext som har visat sig effektiv i det förflutna, att kopian kan omarbetas och användas för att lansera en ny kampanj. Återanvända gammal kopia på ett nytt sätt och med ett par ändringar sparar mycket tid och pengar, samt skapa en brygga mellan vad konsumenterna redan känner till och vilka annonsörer hoppas ska fånga uppmärksamhet och intresse av gamla och nya kunder likadana.

Även läkemedel är föremål för återanvända. Ofta, att droger är utvecklade för att behandla en viss sjukdom har senare visat sig vara effektivt med andra villkor. Ett exempel skulle vara drogen budeprion. Utarbetats som ett verktyg för att hjälpa människor som vill sluta röka, har läkemedlet också visat sig vara värdefullt vid behandling av depression och ångest för människor som har problem med antidepressiva läkemedel som klassificeras som SSRI. Drug repurposing av detta slag har lett till befrielse från en rad olika medicinska tillstånd för många människor.

Thrifty och kreativa människor har länge känt värdet av återanvända. I en tid då många människor försöker att tänja en redan stram budget, eller vill utveckla en grönare livsstil och lära oss att återanvända bara vettigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.