Vad är Sisterwives?

Sisterwives är kvinnor som är gifta, som grupp, med samma man. Som regel sisterwives har samma status i relationen, var och driver sina egna unika förmågor och personligheter i äktenskapet. Användningen av termen "sisterwife" varierar, somliga beskriver sig själva som sisterwives, till exempel, medan det i andra kulturer förhållandet mellan kvinnor i en grupp eller polygama äktenskap inte uttrycks med denna term. I länder där månggifte är olagligt, sisterwives ofta använder denna term för att uttrycka solidaritet med varandra, befästa idén om att de är en familj, även om de inte är juridiskt närstående. Grupp och polygama äktenskap i kulturer där denna praxis är ogillat komma runt begränsningarna i en mängd olika sätt. Exempelvis kan en man gifta sig och skilja ett antal kvinnor som alla tar sitt namn och identifiera som sisterwives, eller människor kan välja att gifte i privata ceremonier som saknar rättslig status. I vissa kulturer, första fru har en särskild status, även om hon anger som en sisterwife. Detta återspeglar hennes långvariga relation, och det kan berättiga henne till särskilda privilegier. I andra fall skiljer sisterwives inte mellan varandra, och om identiteten på den första hustrun kan vara en privat angelägenhet som delas mellan familjemedlemmar bara, för att undvika att peka ut henne offentligt.

Giftermål som innebär mer än två personer ta sig en rad olika former och de är ofta förknippade med religiösa eller kulturella traditioner. Deltagarna i ett sådant äktenskap förhandla i allmänhet sina egna personliga gränser och övertygelse, förstärks ofta av religiösa värderingar kring äktenskap och makar plikt. Vissa antropologer tror att det finns tydliga fördelar för Polyamorous äktenskap, särskilt för sisterwives själva, som har stöd och sällskap av en grupp av likasinnade kvinnor i deras dagliga liv. Andra oroar sig för att polygama äktenskap är exploaterande, särskilt för kvinnor och flickor.

Tekniskt sisterwives är vad som kallas en polygyna äktenskap, vilket innebär en multipel äktenskap med en man och ett sortiment av kvinnor. I en polyandrous äktenskap, skulle en kvinna vara gift med en blandning av män, som kunde förmodligen identifiera som bror män, om de vill. Vissa antropologer använder termen "polygami" för att hänvisa specifikt till en typ av äktenskap där det finns en blandning av fruar och män, till exempel, kan en kvinna vara gift med två män och en kvinna. I vad som kallas en grupp eller cirkulär äktenskap, en grupp personer är gifta med varandra, utan primär make runt som äktenskapet kretsar, kvinnorna på ett sådant äktenskap kan också välja att kalla sig sisterwives.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.