Vad är Oversharing?

Med den ökande populariteten för sociala webbplatser och personliga online bloggar, de potentiellt farliga praxis oversharing har blivit mycket vanligare. Oversharing är handlingen att dela med alltför mycket information, eller TMI, med människor som inte nödvändigtvis är beredda eller kvalificerad att ta emot den. Berättar en medarbetare du inte vill ha en bit tårta kan vara godtagbart, men lägger till att du är på en diet för att förlora 50 pounds skulle oversharing. Det finns några personliga fakta medan andra kanske inte behöver eller vill veta.

Vissa oversharing är resultatet av ett svagt utvecklat socialt filter eller "instängd knappen. " Olika människor kan ha olika idéer över vad som utgör oversharing eller TMI, så de kanske inte inser att de är få andra att känna sig obekväm. En nyligen mamma kan känna sig bekväma oversharing intima detaljer om födelseprocess med medarbetare, till exempel, som inte inser hur motbjudande det än kan låta för andra. När oversharing linjen har passerats, är det ofta svårt att ta bort dessa bilder från andras tankar.

Andra gånger oversharing kan vara ett försök att bryta isen socialt eller skapa en genväg till intimitet. Genom att dela med några mindre genant ögonblick med främlingar, låter oversharer andra i gruppen vet att det är okej att svika sina vakter och vara mer öppna själva. Denna form av oversharing kan ha vissa direkta fördelar, men det finns fortfarande linjer som inte bör överstigas. En lättsam avslöjande om en pinsam barndomsminne kan vara okej, men en intim bekännelse om äktenskapet affär skulle definitivt betecknas som oversharing.

Använda oversharing som en social genväg till intimitet kan vara en farlig praxis, särskilt om relationen är konstruerat för naturliga begränsningar. En arbetsgivare får inte dela personlig information med en anställd, till exempel, eftersom deras relation innebär en nivå av ömsesidig respekt för arbetsgivarens myndighet. Bryter mot denna delning genom oversharing kan inverka negativt på dessa gränser.

En anledning till att vissa människor känner sig tvingade att overshare med främlingar eller medarbetare är ett svagt utvecklat personligt nätverk av intima vänner. De med få personliga vänner eller empatisk släktingar får se sina medarbetare eller ens totala främlingar som en utökad familj. Även om det inte kan vara acceptabelt att VRÄKA ut för mycket information till främlingar, kan det kännas acceptabelt att overshare med medarbetare vid lunch eller den vänliga kassörskan på en lokal restaurang. Vissa människor upplever en nivå av intimitet som i verkligheten inte existerar, men illusion kan vara att föredra till verkligheten.

Medan några oversharing kan vara helt acceptabel som en social isbrytaren är det oftast en bra idé att utveckla en känsla för det passande för att undvika att dela alldeles för mycket personlig information om människor som inte förväntar sig att få den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.