Vad är Multitasking?

Multitasking är handlingen att göra flera saker samtidigt. Det är ofta uppmuntras mellan kontorsanställda och studenter, eftersom man tror att multitasking är effektivare än att fokusera på en uppgift på en gång. Ett flertal studier om multitasking har genomförts, med blandade resultat. Det tycks i vissa fall, multitasking är verkligen ett effektivt sätt att utnyttja tiden, medan det i andra fall lider kvaliteten på arbetet på grund av delad uppmärksamhet.

Termen som ursprungligen uppstod i tech industrin för att beskriva en dators enda centralenheten utför flera uppgifter. Tidiga datorer som kan utföra bara en funktion på en gång, även om det ibland mycket snabbt. Senare datorer kunde köra ett brett sortiment av program, i själva verket är datorn multitasking just nu som det strider webbläsaren och alla andra program som du kan ha öppna, tillsammans med enkla program som startar varje gång du loggar in på din operativsystem. I slutet av 1990-talet började människor att använda "multitasking" för att beskriva människor, särskilt i kontorsmiljöer. Sekreterare kan sägas vara multitasking när hon eller han svarar telefoner, svarar på mail, genererar en rapport, och redigerar ett standardbrev samtidigt. Förmågan hos den mänskliga hjärnan att fokusera på flera saker samtidigt är ganska fantastiskt, American Psychological Association kallar detta för "verkställande kontroll" av hjärnan. Den verkställande kontroll tillåter hjärnan att delegera uppgifter medan skimming material och hitta det bästa sättet att bearbeta den.

Även om fullföljandet av flera saker samtidigt verkar effektivare på ytan kan det komma med dolda kostnader. Vissa komplexa högre ordning uppgifter, till exempel, kräver full hjärnans funktion, de flesta människor skulle inte vilja hjärna kirurger multitasking, till exempel. Otillräcklig uppmärksamhet kan orsaka fel när multitasking, och växla mellan innehåll och olika medier kan ha en skadlig effekt också.

En viss multitasking har blivit nödvändigt, och förväntas inom många branscher, och arbetssökande ofta lista förmågan att flera saker samtidigt som en färdighet på sina meritförteckningar. Studenter tycker också denna färdighet mycket värdefullt, eftersom det ger dem möjlighet att göra anteckningar vid hantering föreläsning information eller arbeta på läxor för en kurs samtidigt tänka på annat. När du bestämmer dig för att flera saker, se till att kontrollera ditt arbete noggrant, för att säkerställa att den håller hög kvalitet, och överväga att överge multitasking för vissa uppgifter om du märker en nedgång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.