Vad är Morse Code?

Morsealfabetet är en alfabetisk kod av långa och korta ljud, ursprungligen sänds via telegraf. Varje bokstav i alfabetet har en motsvarande ljud eller serie av ljud som är unika för det. De långa ljud kallas streck , medan den korta ljud är punkter . Varierande längder av tystnad anger mellanslag mellan bokstäver eller ord. För att göra en prick på en telegraf, var deprimerad telegrafen nyckel eller switch och får snabbt våren tillbaka. För att göra ett streck nyckeln hölls nere längre innan låter det rebound. Sålunda skickades genom att trycka på knappen i en rytm av kodade brev. Meddelanden tas emot via radio transceiver, låter som prickar och streck statiska.

American Samuel Fint Breese Morse (1791-1872) uppfann telegrafen och morsekod 1836. Koden testades med framgång den 24 maj 1844, då Morse själv skickade det första brevet mellan Washington DC och Baltimore: "Vad har Gud åstadkommit?" Den mest kända Morse kodord är SOS (rädda våra själar). SOS valdes eftersom koden för det-3 dots följt av 3 streck följt av 3 punkter-är omisskännlig som något annat och att känna igen även för dem som inte vet morsekod. Innan SOS var CQ vilket innebar som lyssnar, svarar du . Ett tredje brev följde, avslöjar orsaken till hagel. När det gäller ångest, det var ett "D" Så det var att när Titanic slå ett isberg strax före midnatt på sin jungfruresa i april 1912, skickade operatör John G. Phillips ett mayday meddelande med hjälp av gamla akut koden och den nya. Titanics exakt morsekod sändning kall natt var CQD CQD SOS SOS CQD DE mGy mGy . "MGy" var Titanics samtal bokstäver, medan "DE" betydde från . Det oskadliga letar budskap bokstavligen översättas till:
All hail vår nöd!
All hail vår nöd!
Rädda våra själar!
Rädda våra själar!
All hail vår nöd!
Från Titanic!

Kalifornien var mindre än 20 miles (32km) bort och hade tillräckligt med båtar för att rädda alla ombord Titanic , men deras radiobefäl var ledig eftersom det var mitt i natten. Titanic försökte få deras uppmärksamhet genom att avfyra raketer. Jourhavande befäl ombord Kalifornien tittade på raketerna men inte förstå. Nästa morgon när Kaliforniens radiooperatör återupptogs plikt, de lärde sig från andra fartyg vad som hade hänt. Den Carpathia svarade på Titanics morsekod nödanrop omedelbart, men att fartyget var 58 miles (93km) bort. Vid tiden Carpathia kom, det var för sent för mer än 1500 av Titanics passagerare. På grund av Titanics katastrof det blev lag på att fartyget måste alltid ha en radiooperatör i tullen.

Telegraph operatörer skapade stenografi som varar i dag helt orelaterat inställningar. Ett exempel är användningen av "30" av reportrar för att markera slutet på sin kopia. Detta var Morse kod för Jag har inget mer att skicka.

morsekod används idag av sjöfartsinspektionen, militära och Amateur Radio tjänster. Morsealfabetet kan även skickas med ljus, med kort eller lång blinkar för att beteckna prickar och streck.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.