Vad är Housing Bias?

Bostäder bias är en form av diskriminering som förmånsbehandling ges till vissa personer på bostadsmarknaden. Bostäder partiskhet kan ta sig många uttryck, från att vägra att hyra ut till ensamstående mödrar till den ökända inskränker som hindrade svarta amerikaner från att köpa hem under 1960. Många nationer har gjort bostad partiskhet olagligt, och det finns system för rapportering av misstänkta fall av partiskhet. Om en enskild person eller företag har dömts för bostäder partiskhet, kan påföljden ibland vara ganska svår. En av de mest klassiska formerna av bostäder partiskhet kan hittas i annonser för bostäder att hyra. Till exempel kan en annons ange att de sökande måste vara kristen, eller att kvinnor hyresgäster är att föredra. Hyresvärdar kan också uttrycka en preferens för människor av en viss hudfärg. Genom att använda språket som "inga kinesiska," en hyresvärd hoppas att avskräcka folk han eller hon anser är önskvärda tillämpa att hyra en bostad, lägenhet eller rum. I vissa delar av världen, denna typ av språk som är olagligt enligt rättvist boende lagar, trots att hyresvärdar kan ange att de vill ha rökare, personer utan husdjur, eller människor som inte använder droger, eftersom dessa förmåner inte kränka Antidiskriminering lagar.

Boende bias för hyresgäster kan också vara mer subtil. Till exempel kan en hyresvärd helt enkelt aldrig att hyra ut till svart hyresgäster, även om han eller hon är begränsad enligt lag att uppge detta i en annons eller en hyresvärd kan kräva högre inlåning från vissa människor än andra. Denna typ av boende partiskhet kan vara svårt att bevisa i domstol, vilket gör det mycket utmanande att väcka åtal, och det ofta inte rapporteras, eftersom hyresgäster inte kan inse att det som händer, eller de kanske inte är medvetna om de lagar som omger bostäder bias.

Personer som vill köpa hus kan också uppleva bostäder bias. Mest vanhedrande, kan människor av en viss hudfärg eller trosbekännelse inte ges möjlighet att köpa hem i synnerhet neighborhoods. Även om detta är sällan formuleras i många länder på grund av lagstiftning bostäder partiskhet, subtila påtryckningar och förslag kan användas för att avskräcka folk att titta någon annanstans. Till exempel en mäklaren tjänar spansktalande klienter kanske helt enkelt inte visa dem hem i vissa stadsdelar.

Minoriteter brukar vara de vanligaste offren för bostäder partiskhet, även om fall av reverse bias göra gröda ibland upp. Fattiga människor är också mål för bostäder partiskhet, speciellt om de får regeringen hjälp med bostadsbidrag, och föräldrar upplever bostäder inriktning också, från hyresvärdar som är oroade över den skada som kan orsakas av barn. Alla dessa grupper som skyddas av lagar bostäder bias. De flesta nationer har kontor där bostäder bias kan rapporteras, liksom Office of Fair bostäder och lika möjligheter i USA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.