Vad är Christkind?

Christkind är en alternativ jul siffra som utvecklats av kyrkan reformatorn Martin Luther i det 16th århundradet. Ett påstående av Luther och andra som försökte förändra katolicismen var att be till helgon är en form av avgudadyrkan, och därmed strikt förbjuden på många ställen i Bibeln. Traditionen att vänta på St Nicholas komma till och få julklappar skulle inte göra i lutherska undervisningen, och Luther uppmanade istället sina anhängare att förutse Kristi ankomst.

Christkind, vilket betyder Kristus barn, är en representation av Jesus som barn, inte ett barn. Tidiga former av denna siffra visade en ung blond barn med vingar. Traditioner har utökat Christkind roll i vissa delar av Tyskland, Österrike och andra länder i närheten, och nu lokala städer kan välja en tonårig flicka att spela Kristus barnet i flera veckor under julhelgen. Vad som började som en något äldre version av Jesus har blivit ett bevingat blond tonårsflicka, vanligen bedecked i vitt och guld.

Denna siffra mycket gemensamt med jultomten, och ger presenter på julafton. Den största skillnaden i tanke, särskilt i början av tider var tanken denna siffra var en bild av Kristus. Tonvikten låg på det faktum att det är Jesus Kristus genom vilken alla goda ting är, och definitivt inte ett helgon eller någon världslig version av jultomten. Santa Claus och alla hans manifestationer har aldrig riktigt lämnat, och namnet Kris Kringle faktiskt härrör från Christkind. Den änglalika symbolen har varit särskilt återupplivades ställe som Nürnberg, Tyskland, sedan slutet av andra världskriget. Det är från denna punkt fram att olika christkinder har skildrat som tonårsflickor. En tradition som sträcker sig århundraden är Christkindlesmarkt, en julmarknad hålls i olika städer varje år där stora mängder jul leveranser och leksaker säljs. Dessa marknader är roligast och många människor kommer till exempel mat och dryck, samt att handla för säsongen.

På sådana marknader kan en vald Christkind vara närvarande, och vuxna och barn både kan besöka med hennes. Sedan andra världskriget, har hon inte bara kommit att representera Kristus barn men också vara en symbol för hopp efter stor förödelse. Hon står dessutom för den mycket personliga förhållandet att varje individ kan ha med Jesus Kristus.

Polemik om hur du använder Santa (St Nick) eller andra siffror fortfarande. Vissa städer i länder som föregriper Christkind störs när olika Santa Claus representationer kungörs. Andra att de två siffror som förekommer tillsammans med var och en har symbolisk betydelse under julhelgen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.