Vad är Blockbusting?

Blockbusting är ett diskriminerande bostäder praxis som har förbjudits i många regioner i världen, även dokumenterade fall av blockbusting fortsätter att förekomma. Flera åtgärder är inblandade i blockbusting, med det slutliga resultatet av kör en grupp människor från ett område och ersätter dem med en annan. Blockbusting spelar ofta på rädsla och rasistiska kantad känslor för att manipulera människor, och somliga hävdar att tekniken har blivit mindre effektiva eftersom människor är mer öppna för integrerade samhällen.

mest klassiska exempel på blockbusting kommer från vitt stadsdelar i USA. I en typisk blockbusting scenario skulle ett mäklaren styra en svart familj in i en vit kvarter, och kanske sälja dem ett hem till ett rabatterat pris. Då skulle mäklaren papper grannskapet med flygblad, vilket tyder på att fler svarta skulle flytta in, och erbjöd sig att köpa hem mot kontanter, i en rabatt, så att vita husägare skulle kunna röra sig snabbt. Då skulle hem säljas till flera medlemmar av den svarta befolkningen, vanligtvis på höga priser. Detta bruk är skadligt på flera sätt. För det första, det gör ont de familjer som tvingas lämna hjälp av rädsla taktik, eftersom deras hem förlora i värde, och de kan ta en förlust. Människor som väljer att stanna bakom kan råka ut för hotelser taktik, som lämnar hem tomma till att skapa en övergiven känner i trakten, och pressa ner priserna ytterligare.

För samhället rör sig i, blockbusting utsätter en annan människa till uppblåsta bostadspriser och underprissättning utlåning. Historiskt blockbusting ofta gick hand i hand med rasistiska metoder på banker och titel, så svarta familjer skulle tvingas in löjligt hypotek om de ville köpa fastigheter. Ofta skulle inteckning vara riggad för att främja avskärmningen, vilket gör att mäklaren att susa tillbaka igen, köpa hem och sälja det med vinst.

Blockbusting direkt bidragit till vita flygning i många amerikanska städer, som vita familjer lämnade deras bostadsområden i rädsla för en tillströmning av minoriteter. Många neighborhoods gick också in i brant nedgång, tack vare metoder som att lämna husen tomma och uppmuntra avskärmning, och några mycket fina gamla stadsdelar förstördes genom blockbusting praxis. Ironiskt nog, på vissa områden, har blockbusting gått varvet runt, så vita att flytta tillbaka till etniska områden, gentrify dem och köra fastighetspriserna upp så att minoriteter inte har råd att bo där längre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.