Vad är Agent Orange?

Agent Orange är ett ogräsmedel som användes av USA i Vietnam, Kambodja, och delar av Korea. Förutom att vara en mycket effektiv herbicid, har Agent Orange visade sig ha ett antal oroande hälsoeffekter som har gjort det till ett mycket kontroversiellt ämne. Största tillverkarna av Agent Orange, såsom Dow Chemical och Monsanto, har tvistat med stämningar och stor indignation på grund av deras roll i produktionen av denna kemikalie.

Agent Orange är uppkallad efter den stora orange trummor det levererades i. Det är bland en grupp av så kallade "regnbåge ogräsmedel," alla namngivna efter deras färgglada transportbehållare, som användes för att snabbt identifiera olika herbicider så att de lätt skulle kunna inventeras och användas. Under Vietnamkriget var aerosoliserade Agent Orange och spridda från flygplan. Det kan tyckas lite märkligt att använda en herbicid som ett militärt vapen. Dock var ett av skälen till att USA stött på sådana svårigheter i Vietnam den tjocka och rika djungel, som skyddade fienden tillsammans med sina läger. Målet med Agent Orange var att beröva fienden av bostäder, vilket tvingar dem ut i det fria och teoretiskt gör det lättare att bekämpa dem. 40 million pounds (cirka 18 miljoner kilo) av Agent Orange släpptes över Vietnam enbart mellan 1965-1970. Detta bekämpningsmedlet innehåller dioxin, kemikalier nu känd för att vara extremt skadliga. Agent Orange har direkt samband med cancer, missbildningar, leversvikt, kloracnehalt, diabetes och en rad andra allvarliga hälsoproblem. Många av dessa villkor framträdde först på vietnamesiska och kambodjanska civila, som inte förstår orsaken till problemet. Medan vissa kan ha misstänkt rollen som Agent Orange i sin sjukdom, tog det omfattande forskning för att avslöja sanningen, och det var inte förrän 2004 som offer kompenseras i en grupptalan, då många var död.

Agent Orange också orsakat problem för återvändande veteraner, kämpade många av dem med "Agent Orange Syndrome" i sig själva och sina familjer, tack vare Agent Orange återstoden de tog hem den personliga ägodelar. Veteraner kämpat för att få villkoret erkänt så att de kunde få behandling, år 1984, en av förlikning inför domstol kompenseras veteraner, men de flesta har fortfarande inte fått sjukvårdsförmåner de känner att de har rätt till som en följd av Agent Orange exponering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.